Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš článek:
ŽEBŘÍČEK: Tohle jsou nejlepší české dezerty podle turistů. Oblíbená pochoutka propadla, souhlasíš s prvním místem?

7. Míša řezy (4,2/5)

Míša řezy patří pro mnoho z nás mezi nejchutnější dezerty, v aktuální verzi žebříčku si však tato oblíbená pochoutka pohoršila. Dříve jí patřilo páté místo, ale za poslední měsíce se propadla na sedmou příčku.

Server správně připomíná, že je název odvozen od oblíbeného nanuku Míša, který se skládá z tvarohu obaleného v hořké čokoládě.

Doporučeno
KVÍZ: Řízek, smažák nebo trdelník. Uhodneš, odkud pocházejí tato „česká“ jídla? KVÍZ: Řízek, smažák nebo trdelník. Uhodneš, odkud pocházejí tato „česká“ jídla? 24. července 2025 v 18:00
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Karolína Fourová (@karolinafour)

6. Ovocné knedlíky (4,2/5)

Nevíme, jak ty, ale my si ovocné knedlíky rádi dopřejeme ne jako dezert, ale rovnou jako hlavní chod. Tasteatlas nicméně ovocné knedlíky řadí spíše mezi dezerty. „Ačkoli se ovocné knedlíky tradičně podávají jako dezert, jsou také výbornou sladkou svačinkou,“ píše web. Meruňkové, švestkové, jahodové... připravit se dají na celou řadu způsobů. Jaké máš nejradši ty?

ovocné knedlíky, recepty
Zdroj: Pixabay/Rita E/volně k použití

5. Koláče (4,2/5)

Koláče, anglicky „kolache“, se v žebříčku docela výrazně posunovaly. V minulosti jim patřilo dokonce druhé místo, později byly na sedmé příčce a nyní jsou páté. Server dodává zajímavost: „Toto pečivo vzniklo v roce 1700 v oblasti Česka, kde je kulaté pečivo jedním z nejstarších rituálních pokrmů, obvykle symbolizujících slunce a měsíc.“

koláče
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití

4. Vdolky (4,3/5)

Někdo má rád vdolky, jiný zase holky, praví známé české přísloví. A turisté a turistky vdolky evidentně rádi mají. Jak připomíná Taste Atlas: „Tradičně se podávají teplé, potřené marmeládou a posypané šlehačkou nebo rozdrobeným tvarohem.“

Doporučeno
Velký test špekáčků: za ty vítězné tě budou u táboráku uctívat. Buřt za 14 korun nám chutnal víc než ten za 40 Velký test špekáčků: za ty vítězné tě budou u táboráku uctívat. Buřt za 14 korun nám chutnal víc než ten za 40 15. července 2025 v 10:30

3. Lívance (4,3/5)

Bronzovou příčku berou lívance, aka Czech pancakes, které Taste Atlas popisuje následovně: „Jsou obvykle malé, mají světle zlatohnědou barvu a křupavé okraje.“

lívance
Zdroj: Eva Bronzini / Pexels / volně k užití
Čti na další straně Čti na předchozí straně
Článek končí na další straně
Strana 2 z 3
Zpět
Sdílet
Diskuse