Tohle je podle lidí ze zahraničí 10 nejlépe hodnocených českých dezertů.
Server Taste Atlas, který pravidelně sestavuje nejrůznější gastroseznamy, zveřejnil list deseti nejlépe hodnocených českých dezertů – a některé z nich tě možná překvapí.
Gastrožebříčky na uživatelské platformě Taste Atlas jsou založené na hodnocení lidí, přičemž server rozpoznává skutečné uživatele a ignoruje hodnocení botů nebo lokálních patriotů. Jejich cíl je následující: „Propagovat vynikající místní potraviny, vzbudit hrdost na tradiční pokrmy a vzbudit zvědavost na jídla, která jste ještě neochutnali.“
A jen tak pro informaci, dezerty k 15. říjnu 2023 ohodnotilo 1 795 uživatelů a uživatelek.
10. místo
Poslední místo v seznamu zaujala žemlovka. „Tradičně se žemlovka připravuje z jablek okořeněných skořicí, ale běžně se do dezertu dávají také broskve, hrušky a švestky. Do některých druhů se často přidávají rozinky nebo tvaroh,“ popisuje server.
![Žemlovka](https://refstatic.sk/article/dfe57688c767c1db6506.jpg?is=1200x2000&s=8597176b700a6d2643e2a589bf7ea0d59d1aa46328a72b37f9414c52295d9961)
9. místo
Na 9. příčce je bublanina. Web ji popisuje následovně: „Přestože není nijak honosná a sofistikovaná, je jedním z nejznámějších dezertů v oblasti.“
![Bublanina](https://refstatic.sk/article/7e537277644e1afbd578.jpg?is=1200x2000&s=cd5a0838ef3f84762494eaf73f33adff2d6e7b8cd6cd3dd6fddecfdc84af0208)
8. místo
Osmé místo obsadily buchty. „Tvoří je lehké máslové těsto, které je občas obohaceno voňavou vanilkovou nebo citrusovou příchutí,“ přibližuje Taste Atlas.
![buchta](https://refstatic.sk/article/ed039984dbfbb43eb44f.jpg?is=1200x2000&s=ba6ca5f7d09c81b41211a473db0c1b0b655dcd831775f47df3a01cc69abdff89)