Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš poslední stranu článku:
ŽEBŘÍČEK: Tohle jsou nejlepší české dezerty podle turistů. Oblíbená pochoutka propadla, souhlasíš s prvním místem?

2. Koblihy (4,3/5)

Koblihy zná v různých podobách prakticky celá Evropě. Pochází z Německa, kde se jim říká krapfen, a jejich kořeny sahají až do devátého století. Recept podobný těm dnešním pak najdeme zaznamenaný už ve století čtrnáctém. Tasteatlas je připodobňuje k donutům.

kobliha
Zdroj: Jakub Holzer (WMCZ) / Wikimedia Commons / volně k užití

1. Valašský frgál (4,4/5)

Valašský frgál si neohroženě drží i nadále prvenství. „Téměř polovinu hotového výrobku (42–48 procent) tvoří poleva, která může být vyrobena ze sušených hrušek (nejoblíbenější druh), džemu, ovoce, tvarohu, máku, ořechů, zelí, kedluben nebo mrkve,“ popisuje server a dokonce i správně jmenuje Zlínský kraj jako místo, odkud dezert známý i jako koláč nebo pecák pochází. Tak co, je podle tebe první místo zasloužené?

Doporučeno
ŽEBŘÍČEK: Tohle je 10 nejlepších českých restaurací podle turistů. Volili i mimo Prahu ŽEBŘÍČEK: Tohle je 10 nejlepších českých restaurací podle turistů. Volili i mimo Prahu 13. července 2025 v 15:36
Doporučeno
Jessica a Louise cestují za nejlepšími croissanty. Při návštěvě Prahy je okouzlila místní pekárna Jessica a Louise cestují za nejlepšími croissanty. Při návštěvě Prahy je okouzlila místní pekárna 28. června 2025 v 8:39
Doporučeno
VELKÝ TEST čokoládových zmrzlin: některé chutnaly jako ředěné kakao, jiné jako hutný dezert VELKÝ TEST čokoládových zmrzlin: některé chutnaly jako ředěné kakao, jiné jako hutný dezert 18. června 2025 v 13:00
Pizza ai mirtilli (borůvky italsky)? Ne, náš valašský frgál
Pizza ai mirtilli (borůvky italsky)? Ne, náš valašský frgál Zdroj: Polimerek / Wikimedia Commons / volně k užití
Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 3 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse