2. Koblihy (4,3/5)
Koblihy zná v různých podobách prakticky celá Evropě. Pochází z Německa, kde se jim říká krapfen, a jejich kořeny sahají až do devátého století. Recept podobný těm dnešním pak najdeme zaznamenaný už ve století čtrnáctém. Tasteatlas je připodobňuje k donutům.

1. Valašský frgál (4,4/5)
Valašský frgál si neohroženě drží i nadále prvenství. „Téměř polovinu hotového výrobku (42–48 procent) tvoří poleva, která může být vyrobena ze sušených hrušek (nejoblíbenější druh), džemu, ovoce, tvarohu, máku, ořechů, zelí, kedluben nebo mrkve,“ popisuje server a dokonce i správně jmenuje Zlínský kraj jako místo, odkud dezert známý i jako koláč nebo pecák pochází. Tak co, je podle tebe první místo zasloužené?

Dočetl jsi celý článek
Strana 3 z 3