Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Lucie Kotvalová
12. září 2022 12:00
Čas čtení 2:17

Fotoreportáž: Začal soud v kauze Čapí hnízdo, dorazil Babiš i spolek Milion chvilek pro demokracii. Jak vypadal první den líčení?

Kategorie:
Refresher
Uložit Uložené
Fotoreportáž: Začal soud v kauze Čapí hnízdo, dorazil Babiš i spolek Milion chvilek pro demokracii. Jak vypadal první den líčení?
Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Podívej se, jak vypadá soudní síň, ve které čelí obžalobě bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) i jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová, a jak šéfa hnutí ANO uvítal spolek Milion chvilek pro demokracii.

V pondělí 12. září začal soudní proces s bývalým premiérem Andrejem Babišem (ANO) a jeho tehdejší poradkyní Janou Nagyovou – obviněni jsou z dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo.

Začal soud s obviněnými v kauze Čapí hnízdo.Začal soud s obviněnými v kauze Čapí hnízdo.Začal soud s obviněnými v kauze Čapí hnízdo –⁠ s Janou Nagyovou (vlevo) a s Andrejem Babišem (druhý zprava).Soudce Jan Šott (uprostřed).
Zobrazit galerii
(6)

Předmětem obžaloby je možné neoprávněné čerpání dotace 50 milionů korun na výstavbu areálu Čapí hnízdo. Babiš i Nagyová vinu dlouhodobě odmítají, podle bývalého premiéra se jedná o snahu o jeho diskreditaci a odstranění z politiky. Oběma obžalovaným hrozí pět až deset let vězení.

Dění u soudu sledujeme i přímo ze Sněmovny minutu po minutě.

Před budovou Městského soudu v Praze pořádal protestní happening spolek Milion chvilek pro demokracii – spolek, který v roce 2017 vznikl jako společenská reakce právě na kauzu Čapí hnízdo. V následujících letech spolek pořádal demonstrace, na kterých proti tehdejší vládě Andreje Babiše ostře vystupoval. Milion chvilek sdružoval ty, kteří odmítali trestně stíhaného premiéra – a nyní chce upozornit na „absurdnost situace, kdy Andrej Babiš, člověk, který je obžalovaný z dotačních podvodů a právě teď sedí v soudní síni, vůbec zvažuje prezidentskou kandidaturu a je jedním z favoritů voleb“.

13. června 2023 15:29 Čas čtení 1:42 „Občas mě překvapuje vaše urputnost a netolerance,“ řekl Pavel Sněmovně. Co dál zaznělo v jeho projevu? „Občas mě překvapuje vaše urputnost a netolerance,“ řekl Pavel Sněmovně. Co dál zaznělo v jeho projevu?

Happening Milionu chvilek započal krátkou scénkou s hercem ztělesňujícím Andreje Babiše a inauguračním projevem namluveným jeho hlasem. Následoval proslov mluvčí Milionu chvilek Hany Strašákové.

Součástí happeningu byla instalace „Vězeňská kancelář prezidenta Babiše“ – tedy vězeňská cela, uvnitř které Babiše parodoval najatý herec. Na sobě měl pruhované vězeňské kalhoty, na hlavě měl navlečenou masku s natisknutou fotografií expremiérova obličeje a z kapes oblečení vytahoval falešné bankovky. Ty se následně snažil podsouvat komukoli, kdo o ně projevil zájem.

Happening spolku Milion chvilek pro demokracii před budovou Městského soudu v Praze. Součástí byla „Vězeňská kancelář prezidenta Babiše“.Happening spolku Milion chvilek pro demokracii před budovou Městského soudu v Praze. Součástí byla „Vězeňská kancelář prezidenta Babiše“.Happening spolku Milion chvilek pro demokracii před budovou Městského soudu v Praze. Součástí byla „Vězeňská kancelář prezidenta Babiše“.Happening spolku Milion chvilek pro demokracii před budovou Městského soudu v Praze. Součástí byla „Vězeňská kancelář prezidenta Babiše“.
Zobrazit galerii
(15)

„Touto hyperbolou chceme ukázat, jak by to mohlo vypadat, kdyby byl Andrej Babiš prezidentem. Nadsázka je právě to, že úřaduje ze své vězeňské kanceláře. Je bizarní, že člověk s minulostí, jakou má Andrej Babiš, vůbec kandidaturu zvažuje. Kdyby se prezidentem stal, nemáme iluze o tom, že by dále unášel náš stát, rozděloval společnost, nikoli spojoval, a že by kopal za své vlastní zájmy, jako jsme toho byli svědky doposud,“ vysvětlila pro Refresher symboliku akce mluvčí Milionu chvilek Hana Strašáková.

Mluvčí spolku Milion chvilek pro demokracii Hana Strašáková.
Mluvčí spolku Milion chvilek pro demokracii Hana Strašáková. Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

S „Vězeňskou kanceláří prezidenta Babiše“ spolek následně navštíví sídlo expremiéra v Lánech, Čapí hnízdo, Pankráckou věznici, budovu Mafry nebo firmu Agrofert. „Pojede i na svou první zahraniční návštěvu na Slovensko, k prezidentce Zuzaně Čaputové před Bratislavský hrad,“ popsala plánovanou roadshow Strašáková. Následně budou s inscenací objíždět obce a města po celé České republice. „Abychom tuto potenciální hrozbu ukázali občanům České republiky,“ dodává.

8. února 2023 17:00 Čas čtení 0:11 KVÍZ: Humble Babiš, sexy Babiš nebo Babiš kuchař. Který Andrej Babiš jsi ty? KVÍZ: Humble Babiš, sexy Babiš nebo Babiš kuchař. Který Andrej Babiš jsi ty?

Dle jejích slov spolek ctí presumpci neviny i rozhodnutí soudu – happeningem chtějí pouze poukázat na „absurdnost této situace“. Cílem akce podle Milionu chvilek ovšem není ovlivnit soudní proces ani říkat soudu, jak má, nebo nemá rozhodnout.

„Spolek chtěl pomocí instalace ukázat také na důležitost prezidentských voleb, účasti u nich a zejména na to, jak je klíčové vybírat z demokratických kandidátů, u kterých nehrozí soudní slyšení, a už vůbec ne vykonávání prezidentského úřadu z cely. Kandidátů, kterým jde opravdu o službu občanům, ne o vlastní imunitu – prezident/ka by totiž měl/a společnost spojovat, a ne příkopy mezi lidmi vykopávat,“ domnívá se spolek.

Malý a střední podnik, či nikoli. Toť otázka

V případu Čapího hnízda policie už několik let prověřuje podezření, že přidělená dotace ve výši téměř 50 milionů korun na stavbu rekreačního a kongresového komplexu u Olbramovic na Benešovsku nebyla oprávněná. Farma Čapí hnízdo tuto dotaci získala i přesto, že na ni dle policie neměla nárok. Nešlo o malý a střední podnik, jimž byla dotace určena, a podle verze vyšetřovatelů byla Farma Čapí hnízdo účelově vyvedena z holdingu Agrofert tak, aby na podporu dosáhla. Jak se kauza vyvíjela, se můžeš dočíst zde.

Domů
Sdílet
Diskuse