Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
12. září 2022 22:10
Čas čtení 1:34

Král Charles III. nemusí platit dědickou daň za miliardové sídlo

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Král Charles III. nemusí platit dědickou daň za miliardové sídlo
Zdroj: Wikimedia Commons/Dan Marsh/volně k užití

Umožňuje to zákon, který byl přijat v roce 1993. Cena panství vévodství Lancaster se přitom odhaduje na 18,1 miliardy korun. Samo vévodství pak královně loni vydělalo skoro 653 milionů korun.

Britský král Charles III. nebude muset platit dědickou daň z nabytí panství vévodství Lancaster, které získal po smrti své matky, královny Alžběty II. Pravidlo, které bylo schváleno v roce 1993, umožňuje převádět majetek z jednoho panovníka na druhého bez daně. Panství má přitom hodnotu alespoň 18,1 miliardy korun. Informuje Business Insider.

10. září 2022 13:55 Čas čtení 0:19 Obrazem: Takto probíhalo složení přísahy nového britského krále Charlese III. Obrazem: Takto probíhalo složení přísahy nového britského krále Charlese III.

K podobnému dědictví si přišel i princ William, na kterého se automaticky převádí panství ve vévodství Cornwall po jeho otci. Hodnota panství je odhadována na více než 24,1 miliardy korun. 

Zavedené pravidlo z roku 1993, které odprošťuje panovníka platit dědickou daň, bylo ustanoveno proto, aby se zamezilo korozi majetku královské rodiny v případě, že by dva panovníci zemřeli rychle po sobě. Poprvé se tak uplatnilo v roce 2002, kdy královna Alžběta předala Alžbětě II. majetek v hodnotě asi 1,9 miliardy korun včetně zlatých Fabergého vajec.

Dle klauzule tak není nutné, aby členové královské rodiny platili 40% daň z majetku v hodnotě vyšší než 9,2 milionu korun. Lidé, kteří nejsou členy královské rodiny, pochopitelně tuto úlevu nemají. 

Přitom sídlo Lancasterů samo o sobě vygeneruje obrovské příjmy. V loňském roce podle finančních záznamů mělo příjmy ve výši 679,4 milionu korun za rok. Na ně má nyní král nárok.

Jak britský panovník vydělává peníze

Zisk královské rodiny se skládá z několika složek. První je tzv. panovnický grant, v jehož rámci dostává panovník grant ze státního rozpočtu. Ten získá výměnou za zisky z obrovského portfolia rodinných nemovitostí, které odevzdá vládě. Každý rok dostane panovník zhruba 25 % z odhadovaného výdělku z portfolia nemovitostí – v roce 2019 celkově 2,326 miliardy korun.

11. září 2022 12:00 Čas čtení 14:22 Alžběta II. byla zkušená diplomatka a silná žena. Oblíbená byla i v Česku, říká politoložka (Rozhovor) Alžběta II. byla zkušená diplomatka a silná žena. Oblíbená byla i v Česku, říká politoložka (Rozhovor)

Tyto peníze by měly pokrýt platy zaměstnanců, údržbu majetků a služeb nebo rodinné cesty. Ceremonie ani ochrana by se však z tohoto grantu platit neměly. 

Dále jsme již zmínili panství v Lancasteru, v jehož rámci jsou pozemky a aktiva, které královská rodina vlastní stovky let. Zde byl příjem zhruba 679,4 milionu korun za rok. Mimoto panovník, resp. královna Alžběta II. vlastnila skotský Balmoral a venkovské sídlo Sandringham, sbírku umění a další aktiva. Celkově je tak těžké vyčíslit panovníkův celkový majetek.

Dobrovolná daň

Sama královna Alžběta II. se však v roce 1993 rozhodla, že bude dobrovolně platit daň z přijmu a kapitálových výnosů z majetku. Je tak možné, že král Charles III. bude následovat jejího příkladu. 

Je také důležité zmínit, že zákon z roku 1702 neumožňuje britskému panovníkovi prodávat jakýkoliv majetek, tudíž není možné se těchto „břemen“ jakkoliv svévolně zbavit.

8. září 2022 21:30 Čas čtení 2:27 Charles je novým britským králem. Bojuje za životní prostředí, mezi lidmi však příliš populární není Charles je novým britským králem. Bojuje za životní prostředí, mezi lidmi však příliš populární není
Domů
Sdílet
Diskuse