Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. září 2022 12:00
Čas čtení 14:22
Anna Koucká

Alžběta II. byla zkušená diplomatka a silná žena. Oblíbená byla i v Česku, říká politoložka (Rozhovor)

Alžběta II. byla zkušená diplomatka a silná žena. Oblíbená byla i v Česku, říká politoložka (Rozhovor)
Zdroj: TASR/AP Photo/Alastair Grant, File
POLITIKA ALŽBĚTA II. CHARLES III. KAREL III. VELKÁ BRITÁNIE
Uložit Uložené

S politoložkou Monikou Brusenbauch Meislovou jsme si popovídali o životě zesnulé královny Alžběty II., jejím významu pro monarchii i o dalších členech královské rodiny.

Po smrti Alžběty II. vyvstalo mnoho otázek o tom, co královna během své kariéry stihla a co pokazila. O Alžbětině životě, životech královské rodiny i významu monarchie jsme si v novém rozhovoru popovídali s politoložkou Monikou Brusenbauch Meislovou z katedry mezinárodních vztahů a evropských studií Masarykovy univerzity. 

Doporučeno
Toto jsou nejlepší filmy a seriály o královské rodině. Věnují se Alžbětě II., jejímu otci nebo princezně Dianě Toto jsou nejlepší filmy a seriály o královské rodině. Věnují se Alžbětě II., jejímu otci nebo princezně Dianě 9. září 2022 18:30
Monika Brusenbauch Meislová.
Monika Brusenbauch Meislová. Zdroj: poskytnuto Monikou Brusenbauch Meislovou

Alžběta seděla na trůně neuvěřitelných sedmdesát let. Jaké byly politické poměry v Evropě v době jejího nástupu na trůn? 

Druhá doba alžbětinská, jak se období panování královny Alžběty II. označuje, byla opravdu dlouhá a událo se během ní mnoho změn – ať už ve smyslu politickém, ekonomickém, celospolečenském či technologickém, a to nejen ve Velké Británii, ale rovněž po celém světě.

Alžběta II. během své vlády prožila nespočet významných událostí moderních dějin, od suezské krize přes atentát na J. F. Kennedyho a falklandskou válku až po pandemii covidu a ruskou invazi na Ukrajinu. Na trůn nastoupila po smrti svého otce Jiřího VI. v 25 letech a od počátku to neměla nikterak snadné. Mimo jiné se musela vypořádat se začínajícím procesem dekolonizace a postupným úpadkem britského impéria.

Po celou dobu svého panování kladla stěžejní důraz na Commonwealth a vztahy Velké Británie s jeho jednotlivými členy. Byla mu oddaná a velmi aktivně se ve vytváření a utužování vzájemných vazeb angažovala. Zanedlouho po své korunovaci se společně se svým manželem princem Philipem vydala na pouť po Commonwealthu. Jako vůbec první panující britský monarcha navštívila Austrálii či Nový Zéland. Pokračující dekolonizace v 60. a 70. letech pak přinášela další výzvy.  

Doporučeno
Alžběta II.: 10 fotografií ze života zesnulé královny Alžběta II.: 10 fotografií ze života zesnulé královny 8. září 2022 22:00
Alžbeta II. britská kráľovnápanovníčka
Zdroj: TASR/Steve Parsons/Pool via AP

Mluvila jste o tom, že velmi důležitý moment v Alžbětině politické kariéře byla právě dekolonizace v šedesátých a sedmdesátých letech. Právě kolonialismus se britskému impériu dlouhodobě vyčítá a momentálně se i po její smrti objevují názory, že bychom zesnulou královnu neměli oslavovat, protože byla v čele země, která právě kolonizací způsobila mnohá utrpení. Jak se k tomu Alžběta stavěla? 

Samotná povaha Commonwealthu, resp. základy, na nichž stojí, jsou do značné míry kontroverzní. Drtivou většinu jeho členů tvoří bývalé britské kolonie a dominia. Pro samotnou Alžbětu byl Commonwealth, vystavěný na bývalé velikosti britského impéria, nesmírně drahý a ona sama sehrála stěžejní roli v tom, že se jej dařilo po celou tu dlouhou dobu držet při životě.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 121254 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Před jakými těžkými úkoly král Charles III. stojí.
  • Jaký protokol královna porušila na pohřbu Winstona Churchilla.
  • Proč byla královna Alžběta II. tak oblíbená.
  • Jaké skandály zhoršily v očích veřejnosti vnímání královské rodiny.
  • Jaký měla královna vztah k České republice.
Domů
Sdílet
Diskuse