Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
13. září 2022 11:06
Čas čtení 1:06

Bývalé kolonie žádají o navrácení diamantu Koh-i-Noor z britské královské koruny. Jde o loupež, tvrdí

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Bývalé kolonie žádají o navrácení diamantu Koh-i-Noor z britské královské koruny. Jde o loupež, tvrdí
Zdroj: Getty Images/Victoria Jones – WPA Pool

Spor o diamant, jehož hodnotu někteří odhadují na 400 milionů dolarů a jiní ji považují za nevyčíslitelnou, symbolizuje širší protest proti Britům za bagatelizaci brutality jejich dvousetleté nadvlády a rozsahu jejich kořisti.

Po smrti nejdéle vládnoucí panovnice Spojeného království někteří lidé z bývalých kolonií Velké Británie zpochybňují dědictví monarchie a vlády Alžběty II. V jižní Asii se nesouhlas soustředí na diamant Koh-i-Noor. Informoval o tom server Vice.

Jakmile se objevila zpráva o královnině odchodu, začali Jihoasiaté po celém světě žádat o navrácení kontroverzního diamantu. Diamant Koh-i-Noor o 109 karátech je považovaný za nejdražší diamant na světě a byl v centru sporu o vlastnictví mezi britskou královskou rodinou a některými jejími bývalými koloniemi.

Spor o diamant, jehož hodnotu někteří odhadují na 400 milionů dolarů a jiní ji považují za nevyčíslitelnou, však symbolizuje širší protest proti Britům za bagatelizaci brutality jejich dvousetleté nadvlády a rozsahu jejich kořisti. Britská královská rodina tvrdí, že Koh-i-Noor byl „darem“, ačkoli nejméně čtyři země – Indie, Pákistán, Afghánistán a Írán – tvrdí, že jde o uloupený předmět a měl by jim být vrácen.

diamant
Zdroj: Wikimedia/aiva/volně k užití

Ženám má nosit štěstí, mužům smůlu

Koh-i-Noor, o němž se věří, že přináší smůlu mužům, ale štěstí ženám, nosily generace britských královen. Královna matka Alžběta jej nosila na své koruně. Nyní je považován za královský majetek a je vystaven v londýnském Toweru. Korunu s Koh-i-Noorem údajně dostane manželka nastávajícího krále Charlese Camilla.

19. ledna 2024 14:00 Čas čtení 6:59 Prošlý pas, ukradený telefon a hotel pár minut od Buckinghamu. Když tě Netflix pozve na premiéru do Londýna, řekneš ano Prošlý pas, ukradený telefon a hotel pár minut od Buckinghamu. Když tě Netflix pozve na premiéru do Londýna, řekneš ano

V době, kdy se Alžběta II. narodila, vládlo britské impérium 412 milionům lidí, tedy asi čtvrtině světové populace. Historici potvrzují, že britská kolonizace byla plná zneužívání, nerovnosti, rasismu, násilí a extrémního odlivu bohatství. Přestože Alžběta II. v době vrcholné britské kolonizace nežila, je obviňována, že zavírala oči před mnoha jejími zločiny, včetně obchodu s otroky a operace Legacy v 50.–70. letech 20. století, v jejímž rámci vláda Jejího Veličenstva a MI5 ukryly, spálily nebo zahodily desítky tisíc důležitých spisů z bývalých kolonií.

Domů
Sdílet
Diskuse