Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
16. září 2022 17:34
Čas čtení 0:49

Zlínem se ve čtvrtek prohnalo tornádo, potvrdili odborníci

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Zlínem se ve čtvrtek prohnalo tornádo, potvrdili odborníci
Zdroj: Unsplash/Nikolas Noonan/volně k užití

Napáchalo škody na vegetaci i v areálu okolních firem.

Podle expertů z Českého hydrometeorologického ústavu Zlín ve čtvrtek skutečně zasáhlo tornádo. Odborníci to zjistili na základě fotografií a videí ze sociálních sítí. Unášené trosky se na nich viditelně pohybovaly okolo víru. ČHMÚ o tom informuje na svém profilu na Facebooku.

„Na trase s odhadovanou délkou 1200 m byly nacházeny pozůstatky spíše menších škod ve formě polámaných větví rozházených ve směru proudění a ojedinělé případy vyvrácených stromů. Poslední škody na vegetaci byly nalezeny na vyšších stromech na pravém břehu Dřevnice naproti ulicím Průmyslová a Tečovská. Zde se tornádo pravděpodobně zformovalo,“ píší meteorologové. 

Tornádo podle nich způsobilo škody na vegetaci i v areálu místních firem, kde kusy plastových dílů aut ze skladu a další plechy způsobily finanční škody. Většinou však škody nebyly patrné a tornádo na své trase postupně zesláblo.

„Analýzou fotografií zjištěných škod se budeme dále zabývat, prvotní zhodnocení ukazuje na kategorii tornáda IF0, s možnými silnějšími projevy v ulici Bezručova a Tečovská,“ píší meteorologové.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

Během letošního roku zasáhlo Českou republiku několik tornád. Jedno z nich se objevilo v polovině června na Břeclavsku, další o dva týdny později 29. června u obce Sviny. Poslední tornádo se objevilo v obci Hrabětice na Novojičínsku, kde poškodilo několik střech a místní kapličku. Polámány byly také stromy včetně místní stoleté lípy.

Domů
Sdílet
Diskuse