Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
18. září 2022 11:10
Čas čtení 1:46

Pohřeb Íránky, která zemřela po zásahu mravnostní policie, se změnil v masivní protest. Ženy na něm sundávaly pokrývky hlavy

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Pohřeb Íránky, která zemřela po zásahu mravnostní policie, se změnil v masivní protest. Ženy na něm sundávaly pokrývky hlavy
Zdroj: Social Networks/Zuma Press/Profimedia

Smrt dvaadvacetileté Mahsy Amini, která přišla o život poté, co byla zatčena íránskou mravnostní policií, rozvířila protesty. Během pohřbu ve městě Saqez, odkud pocházela, si ženy na protest sundávaly pokrývky hlavy.

Pohřeb dvaadvacetileté Íránky Mahsy Amini, která za nadále nevysvětlených okolností přišla o život poté, co byla zatčena v Teheránu a podle očitých svědků zbita mravnostní policií, se změnil v masivní protest. Informovalo o tom BBC. Smuteční procesí ve městě Saqez v Kurdské provincii, odkud zemřelá pocházela, znělo protivládními protesty. Ženy si navíc během něj na znamení revolty sundávaly pokrývky hlavy, které jsou v Íránu povinné.

17. září 2022 14:07 Čas čtení 1:56 Mladá Íránka zemřela po zatčení mravnostní policií kvůli pokrývce hlavy. Podle svědků ji zbili Mladá Íránka zemřela po zatčení mravnostní policií kvůli pokrývce hlavy. Podle svědků ji zbili

O případu jsme tě informovali v sobotu. Íránka Mahsa Amini byla v úterý zatčena příslušníky mravní policie a podle očitých svědků zbita v policejní dodávce kvůli tomu, že její pokrývka hlavy neodpovídala nastavenému striktnímu náboženskému standardu v zemi. O tři dny později nakonec zemřela v nemocnici, dle policie kvůli „náhlým srdečním problémům“.

Rodina nicméně odmítla, že by Amini trpěla zdravotními problémy. Podle ní byla mladá žena zdravá. Z její smrti vinila spíše vládu, která skrze mravnostní policii uplatňuje tvrdé islámské zákony vůči ženám. 

Protesty

Den po její smrti, v sobotu, se konal její pohřeb ve městě Saqez v severozápadním Íránu. Jak uvádí BBC, které analyzovalo videa na sociálních sítích, procesí se muselo začít formovat již brzy ráno, aby se vyhnulo možné infiltraci íránských pořádkových složek. Někteří lidé, kteří také chtěli uctít památku mladé Amini, se prý rozhodli protestovat před úřadem lokálních autorit. Tamní ozbrojené složky měly po protestujících střílet.

Účastnice jejího pohřbu si podle videí, která se objevila na sociálních sítích, začaly na protest sundávat hidžáby, jež jsou v Íránu nutností, za pokřiku „smrt diktátorovi“. Podobné protesty se již od úterý rodí i v dalších městech, konkrétně v hlavním městě Teheránu nebo ve městě Sanandadž, hlavním městě provincie Kurdistán.

Lokální autority prozatím mlčí, mluví za ně však jejich činy. Jak už bylo zmíněno, v některých místech se po protestujících i střílelo. Prozatím se však policie uchyluje k potlačování protestů obušky a zatýkáním. Jen íránský prezident Ebráhím Raísí pověřil ministra vnitra, aby se případem začal více zabývat.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

The Guardian nicméně informuje o dalším opatření vlády, kterým bylo omezení internetu. Organizace NetBlocks uvedla, že od té doby, co se objevily zprávy o smrti Amini, bylo internetové připojení na různých místech v Íránu přerušeno. Zejména v Teheránu a Saqezu.

Domů
Sdílet
Diskuse