Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
18. září 2022 19:14
Čas čtení 1:59

V Americe začnou prodávat fialová rajčata. Vydrží déle a mají prospívat zdraví

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
V Americe začnou prodávat fialová rajčata. Vydrží déle a mají prospívat zdraví
Zdroj: USDA

Nová, geneticky modifikovaná rajčata by se měla na pulty amerických obchodů dostat v příštím roce.

Rajče dostane ve Spojených státech nový přeliv. Nová, geneticky modifikovaná zelenina byla totiž minulý týden v zámoří schválena tamním ministerstvem zemědělství, pročež se na pultech obchodů objeví ve fialové barvě. Stanice CNN dodává, že kromě nové barvy bude mít modifikované rajče také další, zejména zdravotní výhody a mělo by vydržet déle čerstvé. Na pultech obchodů se objeví příští rok.

23. března 2022 11:30 Čas čtení 9:54 5 veganských receptů na oblíbená jídla, v nichž ti živočišné produkty chybět nebudou 5 veganských receptů na oblíbená jídla, v nichž ti živočišné produkty chybět nebudou

Za vytvořením fialového rajčete stojí tým vědců včetně britské biochemičky Cathie Martin, která je profesorkou na University of East Anglia a vedoucí projektu v John Innes Center v anglickém Norwichi. Produkce neotřelého pigmentu jí zabrala 20 let. 

„Chtěla jsem pracovat na projektech, v nichž bychom mohli zjistit, zda má tato konkrétní skupina pigmentů přínos pro zdraví,“ zmínila pro CNN tzv. antokyany, které dodávají modrofialový odstín i borůvkám nebo lilkům. Jakmile se jí povedlo získat finance, rozhodla se, že „zvýší antioxidační kapacitu“ rajčat pomocí antokyanů a následně je porovná s červenými rajčaty a zjistí, jestli mají tyto látky konkrétní přínos pro zdraví.

Anketa:
Kdyby byla možnost, koupíš si fialové rajče?
Jasně, je to super barva!
V žádném případě!
Jasně, je to super barva!
93 %
V žádném případě!
8 %

První výsledky práce na fialových rajčatech publikoval tým Martin již v roce 2008 s velmi pozitivními zjištěními. Myši, které rajčata jedly a byly náchylné k rakovině, žily zhruba o 30 % déle než ty, které se živily rajčaty červenými. Jejich zdravotní přínos prý může být zakořeněn ve vícero směrech – nejen v antioxidační kapacitě, ale i například v ovlivnění mikrobiomu, jenž se lépe vypořádá s trávením živin.

Nová rajčata déle vydrží

V roce 2013 se týmu Martin povedlo vyzkoumat, že fialová rajčata vydrží déle čerstvá než rajčata červená. A to dokonce dvojnásobně. Proto profesorka založila firmu Norfolk Plant Sciences, která s rajčaty půjde na trh. Společnost spoléhá na jejich zjevnou rozdílnost, která nabourá trh s rajčaty. Zákazník si tak bude moci vybírat.

Generální ředitel podniku Nathan Pumplin uvádí, že si lidé začínají ke geneticky modifikovaným potravinám hledat cestu. Konkrétně jejich rajče má svůj rozdíl jasně daný, tedy vzhled a přidané zdravotní hodnoty. Jinak chutná stejně.

„Podíváme-li se na problémy, kterým naše společnost čelí, ať už jde o udržitelnost, změnu klimatu, zdraví spojené se stravou a výživou, a na reakce na naše oznámení, je jasné, že se jedná o opravdu důležité téma pro mnoho lidí,“ řekl. „Líbí se mi, že se mnoho lidí začíná dívat na biotechnologie jiným okem,“ dodal.

Fialová barva není nezvyklá

Fialová zelenina není ničím neobvyklá. Nejlepším příkladem je mrkev, jejíž vyšlechtěnou podobu v oranžové barvě koupíš v každém obchodě. Původně ale byla taktéž fialová, tmavě červená, bílá nebo žlutá. 

Jak píše iDNES.cz, fialovou mrkev jedli nejspíše již obyvatelé starého Egypta. „Přeliv“ mrkve je často spojen s nizozemskou královskou rodinou a vyšlechtěním na počest krále Viléma Oranžského, nicméně neexistuje na to dobový podklad. Mnohem přijatelnějším vysvětlením je koexistence těchto odrůd, což už dokázat lze. Už v roce 512 po Kristu se v kronice Juliana Anicia Codex objevují ilustrace kultivovaných mrkví, které mají nezaměnitelnou oranžovou barvu.

Domů
Sdílet
Diskuse