Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. března 2022 11:30
Čas čtení 9:54
Vojtěch Vanda

5 veganských receptů na oblíbená jídla, v nichž ti živočišné produkty chybět nebudou

5 veganských receptů na oblíbená jídla, v nichž ti živočišné produkty chybět nebudou
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
GASTRO VEGANSKÉ RECEPTY VEGANSTVÍ
Uložit Uložené

Pho, cheesecake, rybí omáčka. Dokážeš si představit, že by tyto recepty prošly veganskou proměnou, aniž by ztratily něco ze své chuti? My jsme si to představit nedokázali, a tak jsme se o tom přesvědčili na vlastní chuťové buňky.

Vegan sem, vegan tam. Ano, občas se může zdát, že „propaganda“, hlásící úplné vyřazení živočišných produktů z jídelníčku, je nesnesitelná. Jenže stejně jako každá jiná otravná věc má po přemýšlení se špetkou zdravého rozumu alespoň trochu něco do sebe. Odmysleme si ten nepříjemný, pod kůži se vrývající element a zjistíme, že to může být poměrně zajímavý experiment.

Předešlý komentář ber s rezervou. My už jsme ti přeci jen o výhodách a nevýhodách veganství přinesli nějaké informace dohromady s vyjádřením odborníka. Jenže nyní je to na nás, jelikož víme, že pokud chceme o něčem psát, je úplně nejlepší si to vyzkoušet na vlastní kůži.

Proto jsme se rozhodli vyhledat na internetu recepty na oblíbené pokrmy, které velmi rádi konzumujeme se živočišnými produkty, a zkusit je vyrobit bez nich. K receptům jsme následně přidali i tipy a triky včetně úprav, které jsme během vaření využili, aby byl výsledek opravdu dobrý. Kdo ví, třeba tě přesvědčíme, že omezit vajíčko či maso má opravdu smysl.

Co chceš vařit?

Veganské pho

Veganská rybí omáčka

Veganský burger

Veganský cheesecake

Veganské palačinky

Doporučeno
Jaké jsou výhody a nevýhody veganství? Zeptali jsme se odborníků na výživu Jaké jsou výhody a nevýhody veganství? Zeptali jsme se odborníků na výživu 1. listopadu 2021 7:00

Veganské pho

vegan pho
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda

Začněme něčím opravdu pompézním. Asi neznáme lepší pocit, než když se stavíme odpoledne na oběd do vietnamské restaurace, a objednáme si tu nejklasičtější polévku se silným vývarem, nudlemi, hovězím masem, cibulkou, bylinkami a mungo klíčky. Pho odolá, mimo těch, kterým nevoní koriandr, snad jen člověk, jenž nejí maso. Jenže to už, milý čtenáři, dnes změníme.

My jsme si totiž uvařili vynikající pho bez živočišného produktu. Využili jsme k tomu rad Barbory Fait, která si píše blog Vegan Food Porn, jelikož na nás jednak působil uvěřitelně a jednak jsme na něj dostali tip. Pokud jsi však kuchař–začátečník, hned na začátku ti doporučíme, aby sis při vaření k sobě sehnal posilu, jelikož tě recept prověří po všech stránkách

A před začátkem ještě jedno upozornění: Drtivou většinu věcí jsme byli schopni koupit v obchodním domě. Takže přestože se setkáš s méně obvyklými surovinami, jsou poměrně dobře dostupné v běžných prodejnách.

Ingredience (zhruba 7 klasických porcí):

Vývar:
♦ 700 g cibule (směs bílé, červené a žluté)
♦ 150 g petržele
♦ 300 g celeru
♦ 400 g mrkve
♦ 500 g řapíkatého celeru
♦ 650 g rajčat
♦ 300 g pórku
♦ 375 g růžičkové kapusty
♦ 25 g česneku
♦ 4 hřebíčky
♦ 4 badyány
♦ 8 kardamomů (použili jsme mletý)
♦ 1 větší kousek skořice
♦ zázvor o velikosti palce
♦ 30 ml oleje
♦ 15 g soli
♦ 5 plátků nori řasy
♦ 50 g dýňových semínek
♦ 50 g sušených shiitake
♦ 1 lžíce libečku (pesta z něj, nebo nasekaného čerstvého)
♦ 4 l vody
♦ 50 ml sójové omáčky

Sójové nudličky:
♦ 150 g sójových nudliček
♦ 50 ml sójové omáčky
♦ 50 ml limetkové šťávy (zhruba šťáva z jedné limetky)
♦ 50 ml veganské rybí omáčky (recept najdeš níže)
♦ 20 g lahůdkového droždí
♦ 10 g cukru
♦ 2 lžičky sušeného česneku

Ostatní (na 1 porci):
♦ 75 g plochých rýžových nudlí pho
♦ 50 g silken tofu nebo tofu natural
♦ máta
♦ koriandr
♦ mungo klíčky
♦ chilli papričky
♦ limetková šťáva
♦ jarní cibulka

TIP: Parťák se hodí na vícero věcí než na pouhou pomoc s vařením. Zjistili jsme, že i když uvaříme polévku z poloviční dávky, jídla bude pořád dost, takže ti pomůže výsledek i sníst. Současně, jak nespíš tušíš ze seznamu, se nejedná zrovna o nejlevnější jídlo. Tudíž pokud máš hlouběji do kapsy, zkus některý z našich dalších receptů.

Postup:

 1) Začneš vývarem. Nejprve si předehřeješ troubu na 220 °C, kam následně vložíš na menší kusy (1–2 cm) nakrájenou mrkev, celer, petržel, řapíkatý celer, pórek a růžičkovou kapustu. Zeleninu necháš péct 30 minut.

vegan pho
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER

2) Oloupeš cibuli a rozkrojíš ji na půl. Asi pět minut předtím, než vytáhneš zeleninu z trouby, dáš do hrnce olej, cibuli řezem dolů, k tomu hřebíček, kardamom (my jsme použili mletý), badyán, zázvor a skořici. Všechno zprudka restuješ do doby, než cibule začne černat. V ten moment přidáš zeleninu z trouby, vodu, rajčata a ostatní suroviny na vývar kromě sójové omáčky.

TIP: Jestli nechceš zůstat celý den u plotny, doporučujeme ti, abys postup přizpůsobil svým možnostem. Pokud je možné pracovat na vícero věcech zároveň, tak to udělej. Ušetříš si tím minimálně půl dne a stres s tím, že některé součásti receptu se musí dlouho vařit nebo odpočívat.
Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 110039 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak dokončit přípravu veganské verze polévky pho
  • Jak si doma vyrobit veganskou rybí omáčku
  • Jak na veganský burger
  • Jak na veganský cheesecake
  • Jak na veganské palačinky
Domů
Sdílet
Diskuse