Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. listopadu 2021 7:00
Čas čtení 4:49
Ilona Hobzová

Jaké jsou výhody a nevýhody veganství? Zeptali jsme se odborníků na výživu

Jaké jsou výhody a nevýhody veganství? Zeptali jsme se odborníků na výživu
Zdroj: Unsplash/Ella Olsson/volně k užití
GASTRO
Uložit Uložené

Mezinárodní den veganství připadá na 1. listopadu.

Veganství. Životní styl, který je mnohými oslavován, jiní mu zase nemohou přijít na jméno. Co je jeho podstatou, jaká pozitiva přináší a na co si naopak u veganské stravy dát pozor, které slavné osobnosti ho propagují a mnohem více se dozvíš v článku.

Veganství jako způsob stravování i životní filozofie

Odpůrci veganské stravy na otázku „Kdo je vegan?“ odpovídají, že je to člověk, který zkrátka nic nejí. Ve skutečnosti je definice veganství velmi široká a rozhodně nezahrnuje jen stravovací návyky.

The Vegan society popisuje veganství jako způsob stravování, který se vyhýbá všem živočišným potravinám, jako je maso (včetně ryb, měkkýšů a hmyzu), mléčným výrobkům, vejcím a medu. Zároveň je to podle ní filozofie a způsob života, který se snaží odmítat výrobky, při jejichž produkci byla „využita“ zvířata, ať už se jedná o jídlo, oblečení nebo kosmetické výrobky. 

Veganská filozofie dbá na práva zvířat z mnoha pohledů. Někteří vegani nepodporují podle svých slov vykořisťování zvířat v podobě koňských nebo psích dostihů, vyhýbají se také návštěvám zoologických zahrad. Jako nejvhodnější alternativu vidí podporu zvířecích útulků

První použití slova vegan

Mezinárodní den veganství se oficiálně slaví od roku 1990, jeho historie ale sahá mnohem dál. Prvním člověkem, který slovo „vegan“ použil, byl v roce 1944 Brit Donald Watson. Impulsem pro to, aby se stal veganem, byly zážitky z farmy jeho strýce, kde byl často svědkem porážek zvířat. V roce 1944 založil se svou ženou a několika přáteli The Vegan Society, pro všechny, kdo hledali životní styl bez živočišných produktů ve prospěch lidí, zvířat a životního prostředí.

Kritikové tehdy Watsonovi předpovídali, že s takovým životním stylem, podle jejich slov „dietou“, nebude žít dlouho. Navzdory jejich předpovědím se Watson dožil úctyhodných devadesáti pěti let

Benefity veganství 

Pokud odhlédneme od environmentálních a etických otázek veganství a budeme se věnovat jen stravování, může čistě rostlinná strava podle nutričního terapeuta Miloslava Šindeláře z Institutu moderní výživy poskytovat řadu benefitů. „Studie například ukazují, že čistě rostlinná strava u dospělé populace snižuje riziko metabolického syndromu, některých civilizačních onemocnění a pomáhá také účinně redukovat hmotnost,“ říká Šindelář.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 105460 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jaká negativa může veganský jídelníček přinášet
  • Jak může veganství pomoci životnímu prostředí
  • Jak si může vegan kompenzovat nedostatek důležitých vitamin či složek potravy
  • Zda je veganství vhodné pro děti
Domů
Sdílet
Diskuse