Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Nepodařilo se uložit změny. Zkus se nově přihlásit a zopakovat akci.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
OK
Mezinárodní den veganství připadá na 1. listopadu.
Veganství. Životní styl, který je mnohými oslavován, jiní mu zase nemohou přijít na jméno. Co je jeho podstatou, jaká pozitiva přináší a na co si naopak u veganské stravy dát pozor, které slavné osobnosti ho propagují a mnohem více se dozvíš v článku.
Veganství jako způsob stravování i životní filozofie
Odpůrci veganské stravy na otázku „Kdo je vegan?“ odpovídají, že je to člověk, který zkrátka nic nejí. Ve skutečnosti je definice veganství velmi široká a rozhodně nezahrnuje jen stravovací návyky.
The Vegan society popisuje veganství jako způsob stravování, který se vyhýbá všem živočišným potravinám, jako je maso (včetně ryb, měkkýšů a hmyzu), mléčným výrobkům, vejcím a medu. Zároveň je to podle ní filozofie a způsob života, který se snaží odmítat výrobky, při jejichž produkci byla „využita“ zvířata, ať už se jedná o jídlo, oblečení nebo kosmetické výrobky.
Veganská filozofie dbá na práva zvířat z mnoha pohledů. Někteří vegani nepodporují podle svých slov vykořisťování zvířat v podobě koňských nebo psích dostihů, vyhýbají se také návštěvám zoologických zahrad. Jako nejvhodnější alternativu vidí podporu zvířecích útulků.
První použití slova vegan
Mezinárodní den veganství se oficiálně slaví od roku 1990, jeho historie ale sahá mnohem dál. Prvním člověkem, který slovo „vegan“ použil, byl v roce 1944 Brit Donald Watson. Impulsem pro to, aby se stal veganem, byly zážitky z farmy jeho strýce, kde byl často svědkem porážek zvířat. V roce 1944 založil se svou ženou a několika přáteli The Vegan Society, pro všechny, kdo hledali životní styl bez živočišných produktů ve prospěch lidí, zvířat a životního prostředí.
Kritikové tehdy Watsonovi předpovídali, že s takovým životním stylem, podle jejich slov „dietou“, nebude žít dlouho. Navzdory jejich předpovědím se Watson dožil úctyhodných devadesáti pěti let.
Happy Birthday to one of our founding members, Donald Watson. Today marks Donald's 110th birthday. 🌻 pic.twitter.com/lS9JeVeos9
Pokud odhlédneme od environmentálních a etických otázek veganství a budeme se věnovat jen stravování, může čistě rostlinná strava podle nutričního terapeuta Miloslava Šindeláře z Institutu moderní výživy poskytovat řadu benefitů. „Studie například ukazují, že čistě rostlinná strava u dospělé populace snižuje riziko metabolického syndromu, některých civilizačních onemocnění a pomáhá také účinně redukovat hmotnost,“ říká Šindelář.
Přidej se do klubu Refresher+ již od 125 Kč 25 Kč
Co se dozvíš po odemknutí?
Jaká negativa může veganský jídelníček přinášet
Jak může veganství pomoci životnímu prostředí
Jak si může vegan kompenzovat nedostatek důležitých vitamin či složek potravy
Podle jeho slov ovšem záleží na tom, s jaké skupiny osob se porovnávají. „Pokud srovnáváte skupinu veganů s běžnou populací, tak obvykle lidé na veganské stravě budou v průměru zdravější, nicméně je to z toho důvodu, že oproti běžné populaci se také více zajímají o svůj životní styl, častěji sportují, nekouří a nepijí alkohol,“ dodává. Významné zdravotní rozdíly mezi mezi skupinou konzumující maso, respektive živočišné bílkoviny, a mezi vegetariány, podle něj žádné kvalitní studie nedokázaly.
Co se týče environmentálních otázek, řada studií přišla se zajímavými výsledky. Například vědecký časopis Proceedings of the National Academy of Sciences uveřejnil v roce 2016 studii, dle které by se po přechodu lidí na rostlinnou stravu snížily emise spojené s produkcí jídla až o 70 procent.
V dalších studiích se objevilo, že veganské stravování může snížit úzkost a stres nebo migrénu.
Stravovací negativa veganství lze často pohlídat
Největším problémem veganského stravování je podle Miloslava Šindeláře vyřazování celých skupin potravin (maso, vejce, mléčné výrobky apod.), které mají prokazatelně pozitivní účinky na lidský organismus a při jejich vyřazení z jídelníčku může docházet k deficitu důležitých látek ve výživě.
„U veganských diet může tedy hrozit celkový nedostatek bílkovin ve stravě – například dle studie z roku 2017 zhruba 27 % veganů mělo velmi nízký příjem bílkovin (pod 10 % z celkového příjmu energie),“ říká Šindelář a doplňuje, že deficit může kromě bílkovin nastat i u jiných látek, jako jsou esenciální omega-3 mastné kyseliny, vitamin B12, vitamin D, vápník, zinek, jód nebo železo. Za další negativa označuje nadbytek vlákniny, průmyslově zpracovaných potravin nebo omega-6 mastných kyselin.
„Samozřejmě záleží na celkovém složení a zpracování stravy – veganský jídelníček samozřejmě může být poskládán i velmi rozumně,“ dodává Šindelář.
Přestože rostlinné bílkoviny nejsou podle jeho slov schopny plně nahradit ty živočišné, lze jejich nedostatek vykompenzovat vhodnou kombinací jednotlivých zdrojů: „Obiloviny jsou například chudé na lysin, nicméně luštěniny naopak lysinu obsahují dostatečné množství. To znamená, že pokud nebudeme mít v jídelníčku pouze jeden nebo dva zdroje rostlinných bílkovin a budeme je v rámci celého dne nebo i třeba celého týdne kombinovat, můžeme tuto ,nižší nutriční kvalitu' velmi účinně kompenzovat.“
Veganství u dětí? Odborníci se neshodnou
Velkým tématem je veganské stravování u dětí a dospívajících, v jehož případě mezi odborníky nepanuje shoda.
Podle Miloslava Šindeláře existují určité specifické situace (vývoj dítěte, těhotenství či kojení), kdy by strava měla být co nejvíce pestrá, aby pokryla veškeré nutriční nároky, což veganství ze své podstaty splňovat nemůže.
S jeho názorem se shoduje Pavel Kohout, vedoucí oddělení Centrum výživy v Thomayerově nemocnici. „Největší problém je, že to dítě se nemůže rozhodnout. Je úplně závislé na rodičích, kteří tomu někdy mohou rozumět, ale často tomu vůbec nerozumí. U stravy, která je smíšená, je výrazně menší šance poškození dítěte než u čistě veganské stravy. Do tří let věku dítěte je to životní styl, který by měl být úplně zakázán,“vyjádřil se Kohout pro Český rozhlas.
Opačného názoru je Iva Linda Maruščáková, psycholožka, výživová poradkyně a spoluzakladatelka projektu Vegan Fighter, která v Českém rozhlase upozornila, že veganství nebo vyváženou rostlinnou stravu doporučují přední zdravotnické organizace jako vhodnou a dostatečnou i pro děti. Jmenovala například British National Health Service. „Doporučují vyvážený rostlinný jídelníček pro všechna věková stádia. I pro děti, kojící matky a děti do tří let.“
Slavní vegani nejčastěji bojují za práva zvířat
Veganskou stravu upřednostňuje i řada známých osobností, některé z nich se podělily i o své důvody. Jedním z nejznámějších propagátorů toho životního stylu je oscarový herec Joaquin Phoenix, který je veganem od svých tří let. „Cítíme se privilegovaní k tomu uměle oplodnit krávu, a když porodí, tele jí vezmeme, přestože její výkřiky bolesti a utrpení nejde přeslechnout. A pak jí vezmeme mléko původně určené pro tele, abychom si ho nalili do své kávy nebo cereálií. Máme strach se v tomhle změnit, protože si myslíme, že proto musíme něco obětovat, něčeho se vzdát,“ sdělil herec v emotivní děkovné řeči.
Mezi další celebrity propagující veganství patří třeba zpěvačka Billie Eilish, herečka Natalie Portman, herec Woody Harrelson nebo sportovci Lewis Hamilton, Novak Djokovic či Serena Williams.
Velmi známým propagátorem veganství a ochrany zvířat je americký skladatel a zpěvák Moby, který o veganství také čas od času přednáší a píše knihy. V roce 2015 otevřel veganskou restauraci, veškerý zisk věnuje organizacím na ochranu zvířat.
Veganská strava a její příznivci často čelí nepravdivým mýtům, které se okolo veganství rojí. Mezi nejznámější patří, že veganská strava je drahá a obtížně dostupná, kravské mléko je nenahraditelné nebo že veganská strava se skládá jen ze zeleniny a ovoce.
Všechny tyto mýty vyvrací brožura, kterou vydala Česká veganská společnost s cílem zvýšit informovanost o zdravotní vhodnosti veganské stravy i o praktických a etických otázkách. Najdeš ji na stránce Veganskaspolecnost.cz.
K výmyslům se ve snaze propagace veganské stravy uchylují ale také vegani. Mezi nejčastější mýty, které se šíří, patří například ten, že naši nejbližší příbuzní jako šimpanzi a gorily jsou vegani nebo že veganství je nejekologičtější a každý, kdo to se záchranou planety myslí vážně, by měl být vegan.
Proti těmto mýtům vystoupil například Institut moderní výživy, jejich argumenty si můžeš přečíst v jeho článku.