Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
22. září 2022 11:05
Čas čtení 0:57

Mobilizace Rusů neznamená, že by mohli rekruti bojovat dříve než začátkem nového roku. Uvádí to zpráva ISW

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Mobilizace Rusů neznamená, že by mohli rekruti bojovat dříve než začátkem nového roku. Uvádí to zpráva ISW
Zdroj: TASR/AP

Částečná mobilizace oznámená ruským prezidentem Vladimirem Putinem nevytvoří významnou použitelnou bojovou sílu dříve než za několik měsíců.

Ve své nejnovější zprávě o válce na Ukrajině to uvedl americký Institut pro studium války (ISW). Analytici ISW se domnívají, že Putinova vyjádření o jaderných zbraních neznamenají přímou hrozbu jejich použití na obranu oblastí Ukrajiny, které by Rusko mohlo anektovat. Oznámení o částečné mobilizaci však podle ISW odráží mnohé problémy, kterým Rusko čelí při invazi na Ukrajinu a které pravděpodobně nedokáže vyřešit v nadcházejících měsících.

22. září 2022 8:34 Čas čtení 0:59 Rusové protestují proti mobilizaci. Ruská policie jich zadržela přes 1300 Rusové protestují proti mobilizaci. Ruská policie jich zadržela přes 1300

Mobilizace záložníků má probíhat ve fázích, což vylučuje náhlý příliv posil na Ukrajinu a dramatickou změnu během války. Otázkou je i úroveň bojové připravenosti záložníků a délka jejich výcviku. Dostat je z civilního života do bojové připravenosti může trvat několik týdnů až měsíců.

„Částečná mobilizace Ruska proto nepřipraví Ukrajinu o možnost osvobodit další okupovaná území před zimou a během zimy,“ uvádí se ve zprávě.

Putin v projevu mluvil o částečné mobilizaci, referendech o připojení okupovaných oblastí a možnosti jaderné války separátně jako o třech tématech. Zahrnutí do jednoho projevu záměrně naznačuje souvislost, ale jejich explicitnímu spojení se šéf Kremlu vyhnul, napsali analytici.

21. září 2022 19:40 Čas čtení 1:18 Česko se vrací na mapu světa. Lipavský jako náš první zástupce po 30 letech promluví v Radě bezpečnosti OSN Česko se vrací na mapu světa. Lipavský jako náš první zástupce po 30 letech promluví v Radě bezpečnosti OSN

Projev by se tak podle institutu neměl chápat jako výslovná hrozba, že Rusko po anexi ukrajinských území použije jaderné zbraně proti Ukrajině, pokud bude Kyjev pokračovat v protiofenzívách vůči okupovaným oblastem.

„Ruská částečná mobilizace válku na Ukrajině letos nezmění a může, ale nemusí mít významný vliv na schopnost Ruska pokračovat ve vojenských operacích na současné úrovni v příštím roce. Ukrajina a Západ by ji měly brát v úvahu, ale ne ji zveličovat,“ uzavřel ISW.

Zpět
Sdílet
Diskuse