Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
22. září 2022 8:34
Čas čtení 0:59

Rusové protestují proti mobilizaci. Ruská policie jich zadržela přes 1300

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Rusové protestují proti mobilizaci. Ruská policie jich zadržela přes 1300
Zdroj: TASR/AP/Kremlin Pool

V Rusku bylo povolávání do armády naposledy učiněno za druhé světové války.

Bezpečnostní síly zadržely ve středu v Rusku více než 1 300 lidí při protestech proti mobilizaci, uvádí to server Guardian. Stalo se tak několik hodin poté, co prezident Vladimir Putin nařídil první odvod do armády. V Rusku tak bylo naposledy učiněno za druhé světové války.

21. září 2022 17:58 Čas čtení 1:21 Nechceme umírat za Putina. Rusové svolávají protesty proti mobilizaci Nechceme umírat za Putina. Rusové svolávají protesty proti mobilizaci

Nezávislá skupina OVD-Info monitorující protesty uvedla, že podle informací, které shromáždila z 38 ruských měst, bylo do pozdního večera zadrženo více než 1 311 osob.
Uvedla, že tato čísla zahrnují nejméně 502 osob v Moskvě a 524 osob v Petrohradě, druhém nejlidnatějším městě Ruska. Nepovolená shromáždění jsou podle ruských zákonů proti protestům nezákonná.


Úřednice ruského ministerstva vnitra Irina Volkova v prohlášení, z něhož citovaly ruské tiskové agentury, uvedla, že policisté přerušili pokusy o uspořádání tzv. malých protestů.
„V řadě regionů došlo k pokusům o uspořádání nepovolených akcí, na kterých se sešel extrémně malý počet účastníků,“ citovala Volkova.

Jednosměrné lety z Ruska ve středu raketově zdražily a rychle se vyprodaly. Putin nařídil okamžité povolání 300 000 záložníků.

21. září 2022 13:00 Čas čtení 1:13 Rusové hledají cesty, jak se vyhnout válce. Letenky ze země jsou vyprodané, na internetu trenduje návod na zlomení ruky Rusové hledají cesty, jak se vyhnout válce. Letenky ze země jsou vyprodané, na internetu trenduje návod na zlomení ruky

Independent informoval o tom, že na mobilizaci reagoval i Alexej Navalnyj, a to prostřednictvím videozáznamu nahraného z vězení, který zveřejnili jeho právníci. Varoval, že Putinův nový válečný řád povede k „obrovské tragédii“. „Je jasné, že zločinná válka se zhoršuje, prohlubuje a Putin se do toho snaží zapojit co nejvíce lidí. Touto krví chce pošpinit statisíce lidí,“ řekl.

Domů
Sdílet
Diskuse