Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
21. září 2022 17:58
Čas čtení 1:21

Nechceme umírat za Putina. Rusové svolávají protesty proti mobilizaci

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Nechceme umírat za Putina. Rusové svolávají protesty proti mobilizaci
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Mládežnické demokratické hnutí Vesna původem z Ruska vyzývá vojáky a záložníky, aby se odmítli účastnit invaze na Ukrajině.

Ruská protiválečná hnutí vyzývají k demonstracím po celé zemi na protest proti středečnímu rozhodnutí prezidenta Vladimira Putina o částečné mobilizaci. Informuje o tom server AlJazeera. Protestní setkání svolává například mládežnické demokratické hnutí Vesna. V prohlášení umístěném na oficiálním webu zástupci hnutí uvádí, že protesty se uskuteční ve středu v 19 hodin místního času (16:00 SEČ) ve městech a obcích po celém Rusku.

„Vyzýváme ruské vojáky v jednotkách a na frontě, aby se odmítli účastnit ‚speciální operace‘ nebo se co nejdříve vzdali,“ uvedla Vesna ve výzvě, která se objevila i na jejich Telegramu„Nemusíte umírat za Putina. V Rusku vás potřebují ti, kteří vás milují. Pro úřady jste jen potravou pro děla, kde vás promrhají bez jakéhokoli smyslu a účelu,“ pokračuje výzva.

Tisíce ruských mužů – našich otců, bratrů a manželů – budou vrženy do mlýnku na maso války. Za co budou umírat? Za co budou matky a děti ronit slzy?

Protestuje se již nyní

Na webových stránkách hnutí byla také uvedena linka pro ruské vojáky, kteří se nechtějí účastnit války. Na svém Twitteru hnutí zároveň uvedlo náměstí ve městech, kde se očekávají protesty – jedná se například o města Irkutsk, Novosibirsk, Jekatěrinburg, Tomsk či Perm. Místa ve středním Rusku, Moskvě a Petrohradě budou podle zástupců hnutí oznámena později.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Protestuje se ale už nyní, po sociálních sítích kolují záběry například z města Tomsk na východě Západní Sibiře. Jedna z protestujících byla zachycena, jak v rukou drží ceduli s nápisem: „Obejmi mě, pokud se také bojíš.“

Již dříve Vesna podle serveru Meduza vyzvala ruské vojáky, aby se odmítli účastnit války a vzdali se. Bylo to ještě předtím, než Rusko schválilo novelu trestního zákoníku, která dobrovolnou kapitulaci považuje za trestný čin.

Ruský prezident Vladimir Putin částečnou mobilizaci oznámil v televizním pořadu ve středu ráno – začít má okamžitě. Uvedl, že má sloužit na obranu před Západem, který se podle něj snaží oslabit, rozdělit a zničit Rusko. Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua armáda povolá na 300 tisíc rezervistů.

Domů
Sdílet
Diskuse