Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Martin Adam Pavlík TASR
23. září 2022 17:33
Čas čtení 0:48

Výjimku z částečné mobilizace budou mít v Rusku pouze pracovníci v IT a ve finančním sektoru

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Výjimku z částečné mobilizace budou mít v Rusku pouze pracovníci v IT a ve finančním sektoru
Zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA

TASR o tom informuje podle zprávy deníku The Guardian.

Ruský prezident Vladimir Putin v zemi vyhlásil částečnou vojenskou mobilizaci. Všichni, kteří dostanou povolání, budou muset absolvovat vojenský výcvik. Mnozí se pokusili zemi narychlo opustit. 

Ruské ministerstvo obrany v pátek uvedlo, že výjimku z částečné mobilizace budou mít jen lidé pracující na klíčových pozicích v ruském sektoru informačních technologií a telekomunikace či ve finančním sektoru. Informuje o tom TASR.

21. září 2022 13:00 Čas čtení 1:13 Rusové hledají cesty, jak se vyhnout válce. Letenky ze země jsou vyprodané, na internetu trenduje návod na zlomení ruky Rusové hledají cesty, jak se vyhnout válce. Letenky ze země jsou vyprodané, na internetu trenduje návod na zlomení ruky

„Aby se zajistil chod jistých technologických odvětví a finančního systému Ruské federace, rozhodlo se, že nebudeme verbovat občany, kteří pracují v akreditovaných organizacích, které patří do oblasti informačních technologií,“ uvádí ruský resort obrany s tím, že půjde především o lidi s vyšším vzděláním nebo s odborným školením.

Vladimir Putin, 16. září 2022.
Vladimir Putin, 16. září 2022. Zdroj: TASR/AP Sergei Bobylev

Podle prohlášení jde především o organizace, které se zabývají vývojem, implementací, údržbou a zapracováváním řešení v oboru informačních technologií nebo zajišťují chod informační infrastruktury. Na sociální síti Telegram ministerstvo zároveň uvádí, že právo na odklad mají i zaměstnanci registrovaných médií, tedy tisku a televizních a rozhlasových společností.


Resort uvádí v prohlášení i další sektory, na jejichž zaměstnance se vztahuje výjimka, například sektor telekomunikační či finanční. Poté, co Putin ve středu ohlásil částečnou vojenskou mobilizaci, ministr obrany Sergej Šojgu řekl, že povoláno může být zhruba 300 tisíc záložníků. Jaký však bude skutečný rozsah mobilizace, zatím není jasné.

Domů
Sdílet
Diskuse