Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
27. září 2022 20:20
Čas čtení 0:46

Odborníci zaznamenali na Slovensku vzácný jev, sekundární rašení listů

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Odborníci zaznamenali na Slovensku vzácný jev, sekundární rašení listů
Zdroj: Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ)

Na více druzích stromů lze v současnosti pozorovat sekundární rašení listů, které během léta opadly. Informuje o tom TASR s odkazem na Slovenský hydrometeorologický ústav.

V klimatických podmínkách Slovenska jde podle odborníků o velmi vzácný jev, typický spíše pro subtropické oblasti Evropy. K rychlé obnově suchem a vysokými teplotami oslabené vegetaci přispělo ochlazení a pravidelnější výskyt srážek v druhé polovině srpna a v září. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na webové stránce.

27. září 2022 16:29 Čas čtení 1:08 Po smrti královny Alžběty prudce roste cena corgiů. Štěně stojí přes 68 tisíc Kč Po smrti královny Alžběty prudce roste cena corgiů. Štěně stojí přes 68 tisíc Kč

„Druhotné listy ve vegetačním období jsou výrazně menší oproti těm, které vypučely na jaře, a opad těchto listů pravděpodobně nastane výrazně později než na stromech, které neopadly,“ přiblížili odborníci. Na ovocných stromech podle SHMÚ lze současně pozorovat spolu s dozráváním plodů i regenerační kvetení, které je v našich podmínkách častějším jevem než druhotné rašení listů. „Druhé kvetení ovocných stromů je způsobeno výraznými změnami v charakteru počasí,“ doplňuje ústav.


Po dvou výrazných vlnách letních veder a dlouhotrvajícím období výrazného nedostatku srážek na přelomu letních měsíců červenec a srpen zaznamenali odborníci SHMÚ ve více lokalitách Slovenska poměrně výrazný opad listů na stromech, jako jsou například buk, bříza, javor, jasan, lípa, dub, akát, případně olše.

15. září 2022 6:00 Čas čtení 9:54 Navštívili jsme pražskou komunitní zahradu. Místní sbližuje a některým pomáhá překonat osamocení (Reportáž) Navštívili jsme pražskou komunitní zahradu. Místní sbližuje a některým pomáhá překonat osamocení (Reportáž)

Jak vysvětlili, letní opad listů je přirozenou reakcí na výrazný stresový faktor, v letošním roce dlouhotrvající sucho a extrémně vysoké denní teploty vzduchu. „Opadem listů se stromy snaží zabránit výrazné ztrátě vody,“ zdůvodnili.

Zpět
Sdílet
Diskuse