Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Viktor Kniš TASR
2. října 2022 17:42
Čas čtení 0:49

Papež vyzval Putina k ukončení spirály násilí a smrti na Ukrajině

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Papež vyzval Putina k ukončení spirály násilí a smrti na Ukrajině
Zdroj: TASR/AP/Philippos Christou

Jedná se o dosud nejsilnější výzvu hlavy katolické církve za uplynulých sedm měsíců od začátku ruské vojenské ofenzívy na Ukrajině.

Papež František vyzval v neděli ruského prezidenta Vladimira Putina, aby ukončil svou „spirálu násilí a smrti na Ukrajině“. Informuje o tom TASR.


Jedná se o dosud nejsilnější výzvu hlavy katolické církve za uplynulých sedm měsíců od začátku ruské vojenské ofenzívy na Ukrajině. Papež ji Putinovi adresoval na Svatopetrském náměstí a zároveň odsoudil absurdní hrozbu jaderné války.


František vyzval i ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby byl otevřen vážným mírovým návrhům a vybízel mezinárodní společenství k využití všech diplomatických prostředků k ukončení této obrovské tragédie a hrůzy války.

2. října 2022 12:03 Čas čtení 1:18 Zeman, Čaputová a dalších 7 prezidentů zemí NATO odmítli ve společném prohlášení anexi ukrajinského území Ruskem Zeman, Čaputová a dalších 7 prezidentů zemí NATO odmítli ve společném prohlášení anexi ukrajinského území Ruskem

„Jsem hluboce zarmoucen přívaly krve a slz, které byly v těchto měsících prolity. Je mi líto tisíců obětí, zejména dětí, a rozsáhlého ničení, které zanechalo mnoho lidí a rodin bez domova a ohrožuje velké oblasti zimou a hladem. Takové činy nelze nikdy ospravedlnit, nikdy! Je politováníhodné, že svět poznává geografii Ukrajiny prostřednictvím názvů jako Buča, Irpin, Mariupol, Izium, Záporoží a dalších míst, která se stala místy nepopsatelného utrpení a strachu,“ řekl papež během modlitby Anděl Páně.


„A co fakt, že lidstvo je opět konfrontováno s jadernou hrozbou? To je absurdní,“ citoval ho portál Vatican News.

Pápež
Zdroj: TASR/AP

Rusko pravděpodobně utrpělo těžké ztráty při ústupu svých jednotek ze strategicky významného východoukrajinského města Lyman, uvedlo v neděli britské ministerstvo obrany s odvoláním na nejnovější poznatky tajných služeb.

Domů
Sdílet
Diskuse