Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Vojtěch Vanda TASR
2. října 2022 12:03
Čas čtení 1:18

Zeman, Čaputová a dalších 7 prezidentů zemí NATO odmítli ve společném prohlášení anexi ukrajinského území Ruskem

Kategorie:
Politika
Uložit Uložené
Zeman, Čaputová a dalších 7 prezidentů zemí NATO odmítli ve společném prohlášení anexi ukrajinského území Ruskem
Zdroj: FOTO TASR - Martin Baumann

Společné prohlášení volá po „podstatném zvýšení“ vojenské pomoci Ukrajině.

„My, prezidenti zemí střední a východní Evropy, jejichž lídři navštívili Kyjev během války a na vlastní oči byli svědky důsledků ruské agrese, nemůžeme mlčet tváří v tvář očividnému porušování mezinárodního práva Ruskou federací,“ začíná nedělní prohlášení devíti hlav členských zemí NATO ze střední a východní Evropy, které se vymezily proti ruské anexi okupovaných Ukrajinských území.

V prohlášení, které podepsal i český prezident Miloš Zeman, žádají hlavy států o podstatné zvýšení vojenské pomoci Ukrajině, informuje TASR.

30. září 2022 14:14 Čas čtení 1:08 Putin oznámil anexi okupovaných ukrajinských území Putin oznámil anexi okupovaných ukrajinských území

Prohlášení s názvem „Společné prohlášení prezidentů středoevropských a východoevropských členských států NATO k ruským pokusům o ilegální anexi ukrajinských území“ podepsalo devět prezidentů.

Kromě prezidentky Slovenské republiky Zuzany Čaputové také prezident Česka Miloš Zeman, prezident Estonska Alar Karis, prezident Lotyšska Egils Levits, prezident Litvy Gitanas Nauséda, prezident Severní Makedonie Stevo Pendarovski, prezident Černé Hory Milo Dukanović, prezident Polska Andrzej Duda a prezident Rumunska Klaus Iohannis.


„Potvrzujeme podporu suverenity a územní celistvosti Ukrajiny. Neuznáváme a nikdy neuznáme snahy Ruské federace o anexe jakékoli části ukrajinského území. Pevně ​​stojíme za rozhodnutím ze summitu Severoatlantické aliance v Bukurešti v roce 2008 týkajícím se budoucího členství Ukrajiny v Alianci,“ pokračovalo prohlášení.

Prezidenti závěrem požádali Rusko, aby se okamžitě stáhlo z okupovaných území. Dále potvrdili, že za Ukrajinou v jejím obranném snažení stojí. „Vyzýváme všechny spojence k podstatnému zvýšení vojenské pomoci Ukrajině. Všichni, kdo páchají zločiny agrese, musí být vzati na zodpovědnost a čelit spravedlnosti,“ dodali.

Zeman odsoudil anexi v pátek

Český prezident Zeman odsoudil anexi Luhanské, Doněcké, Chersonské a Záporožské oblasti již v pátek. „Prezident Zeman odsuzuje ruskou krádež ukrajinského území a společně s dalšími ústavními činiteli prohlašuje, že anexe ukrajinského území nesmí být a nebude uznána,“napsal na Twitter mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Ten také dodal, že Rusko se tímto „dopouští zločinu proti míru“.

Domů
Sdílet
Diskuse