Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová Tereza Patočková
30. září 2022 14:14
Čas čtení 1:08

Putin oznámil anexi okupovaných ukrajinských území

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Putin oznámil anexi okupovaných ukrajinských území
Zdroj: TASR/AP Grigory Sysoev

Potvrdil to mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek během projevu v Kremlu prohlásil čtyři ukrajinské regiony za státní území Ruska. Anexe Doněcké a Luhanské oblasti a částí Záporožské a Chersonské oblasti není mezinárodně uznávána. Putin v projevu dále uvedl, že Rusko bude nová území chránit "všemi dostupnými prostředky" a že připojení čtyř regionů je "vůlí milionů lidí". Šéf Kremlu podle deníku The Guardian rovněž prohlásil, že obyvatelé Donbasu jsou "obětí nelidských teroristických útoků" kyjevského režimu. Putin také označil ruské vojáky, kteří padli v bojích, za hrdiny a požádal o minutu ticha za ty, kteří "zemřeli během speciální operace" na Ukrajině. 

Západ a Ukrajina anexi odsoudily

„Hlavní program začne v sále sv. Jiří Velkého kremelského paláce. Projev ruského prezidenta bude zásadní. Následovat bude ceremonie podpisu dokumentů o přijetí nových území,“cituje agentura mluvčího Peskova. Ceremonie se uskutečnila v 15:00 moskevského času, tedy ve 14:00 středoevropského času.

Účastnili se také vůdci samozvaných území – Doněcké lidové republiky (DLR), Luhanské lidové republiky (LLR) i Chersonské a Záporožské oblasti. Krok přichází poté, co Putin podepsal výnosy o uznání státní suverenity a nezávislosti Chersonské a Záporožské oblasti.

Stalo se tak na základě referend, která se v těchto oblastech konala 23. až 27. září. Podle TASS v nich naprostá většina hlasujících podpořila myšlenku připojení k Rusku. Na základě podobně sporného referenda už Rusko anektovalo v roce 2014 Krym.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Plánovanou anexi odsoudily kromě Ukrajiny také Spojené státy. „Chci, aby v tom bylo jasno. Spojené státy nikdy, nikdy, nikdy neuznají ruské nároky na suverénní území Ukrajiny,“ uvedl americký prezident Joe Biden. 

Domů
Sdílet
Diskuse