Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová TASR
30. září 2022 8:00
Čas čtení 0:54

Vladimir Putin uznal nezávislost Záporožské a Chersonské oblasti

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Vladimir Putin uznal nezávislost Záporožské a Chersonské oblasti
Zdroj: TASR/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Na základě dokumentů se k Rusku „připojí“ Záporožská a Chersonská oblast i dvě samozvané republiky, které na území Donbasu vyhlásili proruští separatisté už v roce 2014.

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal výnosy o uznání nezávislosti Záporožské a Chersonské oblasti ležící na jihu Ukrajiny. S odvoláním na ruskou státní agenturu TASS o tom informuje TASR.

Biden: USA ruské pokusy o anexi nikdy neuznají

Po podepsání výnosů „o uznání státní suverenity a nezávislosti Chersonské a Záporožské oblasti“ na Ukrajině má v pátek následovat další krok – podepsání dohody o připojení čtyř ukrajinských regionů k Rusku. Kromě Záporožské a Chersonské oblasti se mají připojit i dvě samozvané republiky, které na území Donbasu na východě Ukrajiny vyhlásili proruští separatisté ještě v roce 2014. Putin uznal nezávislost Doněcké lidové republiky (DLR) a Luhanské lidové republiky (LLR) již v únoru tohoto roku, těsně předtím, než ruská armáda 24. února zaútočila na Ukrajinu.

29. září 2022 19:40 Čas čtení 1:35 Po vyhlášení mobilizace uteklo už téměř 200 tisíc Rusů, Finsko jim výrazně omezí vstup Po vyhlášení mobilizace uteklo už téměř 200 tisíc Rusů, Finsko jim výrazně omezí vstup

Podobně Putin uznal i nezávislost Krymu, který Rusko anektovalo v roce 2014 na základě sporného referenda. Kyjev ani Západ tento krok nikdy neuznaly jako legitimní. Ukrajina v reakci na nedávná referenda zorganizovaná proruskými úřady na okupovaných územích zopakovala svůj slib, že tyto čtyři regiony včetně Krymu získá zpět.

Na krok reagoval také americký prezident Joe Biden. „Chci, aby v tom bylo jasno. Spojené státy nikdy, nikdy, nikdy neuznají ruské nároky na suverénní území Ukrajiny,“uvedl. USA podobně jako Ukrajina odmítly referenda a označily je za podvodné. Generální tajemník OSN António Guterres zase prohlásil, že jakákoli anexe území země na základě použití síly porušuje Chartu OSN a mezinárodní právo.

Zpět
Sdílet
Diskuse