Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Viktor Kniš TASR
2. října 2022 12:53
Čas čtení 0:51

Rusko při ústupu z Lymanu zřejmě utrpělo těžké ztráty, tvrdí tajné služby

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Rusko při ústupu z Lymanu zřejmě utrpělo těžké ztráty, tvrdí tajné služby
Zdroj: TASR/AP

Rusko opustilo město Lyman během soboty po tvrdé porážce od ukrajinské armády.

Rusko pravděpodobně utrpělo těžké ztráty při ústupu svých jednotek ze strategicky významného východoukrajinského města Lyman, uvedlo v neděli britské ministerstvo obrany s odvoláním na nejnovější poznatky tajných služeb. Město Lyman v Doněcké oblasti bylo pravděpodobně bráněno nedostatečně obsazenými složkami.


„Jednotka pravděpodobně utrpěla těžké ztráty, když se stahovala podél jediné cesty vedoucí ven z města,“ dodalo. Informuje o tom TASR

2. října 2022 12:03 Čas čtení 1:18 Zeman, Čaputová a dalších 7 prezidentů zemí NATO odmítli ve společném prohlášení anexi ukrajinského území Ruskem Zeman, Čaputová a dalších 7 prezidentů zemí NATO odmítli ve společném prohlášení anexi ukrajinského území Ruskem

Trpká porážka

Rusko opustilo město Lyman během soboty po trpké porážce od ukrajinské armády, konstatuje DPA. Moskva jen den předtím prohlásila, že Doněckou oblast se třemi dalšími anektovala. Lyman je důležitý železniční uzel a klíčový silniční přechod přes řeku Donec, za kterou se Rusko pokouší zkonsolidovat svou obranu, uvádějí britské tajné služby.


Podle ruské armády se jednotky stáhly v důsledku hrozby obklíčení. Ukrajinské úřady dříve mluvily o zhruba 5 000 uvízlých ruských vojácích. Neexistují konkrétní informace o počtech obětí nebo případných válečných zajatců.


Stažení z Lymanu vyvolalo vlnu veřejné kritiky na vedení armády v ruských vládních kruzích, uvádí britské ministerstvo obrany. „Další ztráty území v nelegálně okupovaných oblastech téměř jistě povedou k zintenzivnění této veřejné kritiky a zvýšení nátlaku na vysoce postavené velitele,“ dodalo.


Britský resort obrany od začátku ruské vojenské invaze na Ukrajinu denně zveřejňuje informace o průběhu války s odvoláním na poznatky britských tajných služeb. Moskva v této souvislosti vyčítá Londýnu cílenou dezinformační kampaň.

Domů
Sdílet
Diskuse