Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
6. října 2022 20:34
Čas čtení 0:56

Odborníci radí, jak se vypořádat s ghostingem. Pomoci ti může těchto 6 tipů

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Odborníci radí, jak se vypořádat s ghostingem. Pomoci ti může těchto 6 tipů
Zdroj: Pixabay/Kirill Averianov/volně k použití

Ghosting je nepříjemný, nutí tě ptát se, co bylo špatně, a vztah zůstává neuzavřený. Odborníci proto vymysleli seznam rad, pomocí kterých se s ghostingem snáze vyrovnáš.

S ghostingem se pravděpodobně setkala většina z nás. Randíš se svým crushem nebo máš pár měsíců partnera a najednou se ti bez vysvětlení přestane ozývat? Taková situace je těžká. Nutí tě klást si otázky, zda jsi něco neudělal*a špatně, co jsi mohl*a udělat lépe, a vztah zůstává neuzavřený. Tento neoblíbený trend nyní prozkoumali vědci a v Psychology Today zveřejnili seznam rad, které ti mohou pomoci vypořádat se s ghostingem.

6. října 2020 19:25 Čas čtení 5:36 Nešvar dnešní doby jménem ghosting: Co to je? A jak se v jeho případě zachovat? Nešvar dnešní doby jménem ghosting: Co to je? A jak se v jeho případě zachovat?

Podle výzkumníků je ghosting velmi psychicky náročný, brání nám v dalším seznamování a přináší do života mnoho nejistoty. „Máme téměř neomezený přístup k neomezenému počtu lidí. Díky tomu jsou potenciální partneři docela dobře nahraditelní a ‚ghostři‘ získávají určitou míru bezpečí a anonymity,“ říká autorka studie Katherina Holmes. 

Ghosteři mívají společné znaky

Ghosting podle odborníků negativně ovlivňuje budoucí navazování vztahů. „Ke studiu ghostingu nás inspirovaly nejen naše osobní zkušenosti, ale také jeho rostoucí význam pro všechny věkové skupiny a jeho možný vliv na mladé lidi, kvalitu jejich budoucích vztahů a seznamovacích zkušeností,“ dodala Holmes.

Ke ghostingu se podle Holmes váže zmatek, ospravedlnění a vyhýbání se budoucí zranitelnosti. Ačkoli tzv. ghostera nelze poznat už na začátku, i oni mají určité charakteristické znaky. Jedná se o narcismus, psychopatii a machiavelismus.

A jak se s ghostingem vyrovnat?
> Pamatuj, že v tom nejsi sám/sama.
> Snaž se neupadat do spirály sebeobviňování.
> Ghostera už nikdy nekontaktuj.
> Sám/sama nepoužívej ghosting jako způsob ukončení vztahu.
> Přijmi to. 
> Pokud budeš potřebovat, obrať se na odborníky
Domů
Sdílet
Diskuse