Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
13. října 2022 16:16
Čas čtení 1:14

Trump popírá obvinění ze znásilnění novinářky: „Je to lež a ta žena není můj typ!“

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Trump popírá obvinění ze znásilnění novinářky: „Je to lež a ta žena není můj typ!“
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Novinářka Elizabeth Jean Carroll tvrdí, že ji v polovině 90. let znásilnil Donald Trump. Podle něj jde o lež.

Bývalý americký prezident Donald Trump bude muset vypovídat pod přísahou v rámci žaloby, kterou podala novinářka Elizabeth Jean Carroll. Ta tvrdí, že ji Trump v polovině 90. let znásilnil v obchodním domě. U soudu se nicméně bude projednávat žaloba pro pomluvu, Trump ji totiž po původním obvinění v roce 2019 označil za lhářku. V reakci na výzvu, aby se příští týden dostavil k výpovědi, Trump vinu opět popřel – a dodal, že žena „není jeho typ“. Informuje o tom Independent.

„Tento případ je podvod a právní systém v této zemi, ale zejména ve státě New York, je nefunkční ostuda,“ napsal Trump ve středu večer na sociální síť Truth Social. Dodal, že „tu ženu nezná, nemá ponětí, kdo to je“. 

16. září 2022 15:33 Čas čtení 0:49 Donald Trump chtěl údajně vyměnit Portoriko za Grónsko Donald Trump chtěl údajně vyměnit Portoriko za Grónsko

„Tato žena není můj typ!“

Obvinění je podle bývalého amerického prezidenta lež: „Úplně si vymyslela historku, že jsem ji potkal u dveří jednoho přeplněného newyorského obchodního domu a během několika minut jsem ji ‚omámil‘. Je to hoax a lež. A i když se to nesmí říkat, řeknu to. Tato žena není můj typ!“ Prohlášení uzavřel tím, že nyní musí projít „roky právních nesmyslů“, aby očistil své jméno.

Advokátka novinářky Roberta Kaplan uvedla, že je s rozhodnutím soudce spokojená a těší se, že příští měsíc podá další žaloby. Stát New York totiž přijal zákon, který umožňuje žalovat o náhradu škody za údajné znásilnění, aniž by tomu bránila promlčecí lhůta.

Trumpův právní tým se podle deníku The Guardian snažil různými právními taktikami žalobu zdržet a vypovídání před soudem zabránit. Soudce Lewis Kaplan počínání ovšem označil za „protahování snahy žalobce dosáhnout nápravy údajně závažného pochybení“ a poznamenal, že shromažďování důkazů pro soudní řízení bylo prakticky ukončeno, s výjimkou výpovědí Trumpa a Carroll.

3. května 2024 16:55 Čas čtení 1:35 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

„Trump provedl rozsáhlé zjišťování informací o žalobci, sám však nepředložil prakticky žádné. Dokončení těchto svědeckých výpovědí – které se již roky odkládají – by pro něj neznamenalo žádnou nepřiměřenou zátěž, natož nenapravitelnou újmu,“ uzavřel soudce.

Domů
Sdílet
Diskuse