Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová ČTK
14. října 2022 13:02
Čas čtení 1:23

Žádáme regulaci kratomu a zákaz pro nezletilé, zní z asociace

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Žádáme regulaci kratomu a zákaz pro nezletilé, zní z asociace
Zdroj: Flickr/Dominic Milton Trott/volně k užití

Česko-slovenská asociace za kratom vyzvala vládu k jeho racionální regulaci.

Oprava: Z původní verze článku vyplývalo, že prodejci nemusí informovat o užívání, účincích či dávkování kratomu, ve skutečnosti však tyto informace komunikovat nesmí, protože jim to současný zákonný rámec neumožňuje. Za nepřesnost se čtenářům omlouváme.


Česko-slovenská asociace za kratom (ČSAK) vydala stanovisko k současné situaci týkající se kratomu, píše ČTK. Postavení kratomu v zákoně je podle asociace neuspokojivé a urychleně by se měla přijmout jeho racionální regulace. Látku si nyní totiž mohou koupit i nezletilí a nikdo je neinformuje o nebezpečích spojených s jejím užitím, varuje ČSAK.

14. října 2022 11:07 Čas čtení 0:49 VIDEO: Řidička v Opavě nerespektovala dopravní značení, z obou směrů do ní narazila auta. Video trenduje na TikToku VIDEO: Řidička v Opavě nerespektovala dopravní značení, z obou směrů do ní narazila auta. Video trenduje na TikToku
Kratom je rostlina patřící do čeledi kávovníků. Pochází z Asie, kde se díky svým stimulačním účinkům používá k lékařským účelům. Šálek čaje z kratomu tě může pořádně „nakopnout“, ale pokud nedodržíš jeho dávkování, může tě i uspat. 

Výrobek totiž nespadá mezi léky, potraviny, potravinové doplňky, alkoholické nápoje ani tabákové výrobky. Z legislativního hlediska tak jako biologicky účinná látka vlastně neexistuje a nelze jej zařadit do regulovaných produktů. Prodejce tak nesmí informovat o jeho užívání, účincích, dávkování ani neupozorňovat na rizika s kratomem spojená. 

„Lidé se nedozví ani to, k jakému účelu kratom skutečně slouží. Současný zákonný rámec tyto informace neumožňuje komunikovat, neboť by kratom jinak spadl do některé z kategorií, ve kterých je jeho existence zakázaná, nebo by uveřejnění a šíření takových informací mohlo být orgány činnými v trestním řízení posuzováno dokonce jako trestný čin,“ zní z ČSAK.

Spotřebitel by však měl mít právo na to, aby o účincích kratomu mohl informovat. Dokonce by měl mít povinnost. Kratom totiž pomáhá při zmírnění bolestí, úzkostí nebo depresí.

V poslední době se kratom v Česku těší velké oblibě a mnohdy ho konzumují i nezletilí. „Děti jsou přitom skupinou, která je předmětem zvýšené ochrany před zdravotními a dalšími riziky. Podobně jako prodej tabáku nebo alkoholu, také prodej kratomu nezletilým by měl být zakázán a mělo by být zabráněno přístupu nezletilých k němu,“ pokračuje ČSAK a vyzývá k racionální regulaci kratomu. 

Cíle ČSAK:
> Snaha o nalezení způsobu smysluplné právní regulace kratomu.
> Reprezentativně mediálně zastupovat komunitu uživatelů kratomu.
> Poskytování uživatelských informací čerpaných ze světových studií a osobních zkušeností uživatelů.
> Realizování vlastních potřebných studií nebo spolupráce na nich.
Anketa:
Měl by podle tebe být prodej kratomu regulován?
Ano, určitě.
Nevím, o kratomu slyším poprvé.
Ne, každý má právo ho užívat.
Ano, určitě.
42 %
198 Hlasů
Nevím, o kratomu slyším poprvé.
39 %
183 Hlasů
Ne, každý má právo ho užívat.
19 %
87 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse