Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová TASR
16. října 2022 20:04
Čas čtení 1:33

VIDEO: Aktivisté nasprejovali barvu na showroom Aston Martin. To není svoboda projevu, ale vandalismus, řekla ministryně

Kategorie:
News
Uložit Uložené
VIDEO: Aktivisté nasprejovali barvu na showroom Aston Martin. To není svoboda projevu, ale vandalismus, řekla ministryně
Zdroj: Just Stop Oil

Po obrazu Slunečnice od Vincenta van Gogha to schytala luxusní automobilka.

Environmentální aktivisté nastříkali v neděli oranžovou barvu na showroom výrobce luxusních automobilů Aston Martin v centru Londýna. Šlo o aktivisty z Just Stop Oil, stejné organizace, jejíž členky v pátek chrstly polévku na obraz Slunečnice od Vincenta van Gogha v londýnské galerii.

Ministryně vnitra: To není svoboda projevu, ale vandalismus

Čtrnáct členů Just Stop Oil obsadilo v neděli londýnskou ulici Park Lane, na které se showroom Aston Martin nachází. Na čtyřproudovou silnici si sedli se svými transparenty, jeden z nich následně postříkal výlohu oranžovou barvou.

Podle Twitteru organizace šlo o Laurena z Newcastlu. „Nenecháme se zastrašit změnami zákonů, nenecháme se zastavit soudními příkazy, které mají umlčet lidi bez násilí. Ty jsou irelevantní,“okomentoval svůj čin.

Stalo se tak poté, co ministryně vnitra Suella Braverman v rámci návrhu zákona o veřejném pořádku představila plány na potlačení takových protestů. O nový soudní příkaz proti organizaci Just Stop Oil požádala Braveman společně se starostou Sadiqem Khanem a kancléřem Lancasterského vévodství Nadhimem Zahawim.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Důvodem je zejména blokování dopravy. Londýnský dopravní podnik už vydal příkaz proti společnosti Insulate Britain, která se zabývá podobnými aktivitami, ale pro společnost Just Stop Oil je podle SkyNews třeba vydat samostatný příkaz. Pokud by se tak stalo, narušení klíčové infrastruktury by mohlo být trestným činem. Podle Braveman nejsou podobné protesty ani svobodou projevu, ani lidským právem. Jde podle ní o vandalismus, který musí skončit.

Protest se uskutečnil jen několik dní poté, co dvě ženy vylily na obraz Slunečnice od Vincenta van Gogha v britské Národní galerii v Londýně rajčatovou polévku z plechovky. Aktivistky později zadržela policie a obvinila z vandalismu. Van Goghův obraz se nacházel za sklem, takže polévka ho nepoškodila. Policisté v pátek zatkli i 28 demonstrantů z Just Stop Oil, kteří nasprejovali barvu na ředitelství londýnské Metropolitní policie.

Domů
Sdílet
Diskuse