Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
14. října 2022 16:14
Čas čtení 1:02

VIDEO: Aktivistky chrstly polévku na jeden z nejcennějších obrazů od van Gogha

Kategorie:
News
Uložit Uložené
VIDEO: Aktivistky chrstly polévku na jeden z nejcennějších obrazů od van Gogha
Zdroj: Unsplash/Falco Negenman/volně k užití

Aktivistky ze skupiny Just Stop Oil upozorňují na nerovnosti a pokračující klimatickou krizi. V londýnské galerii chrstly na slavnou malbu od Gogha polévku.

„Co je důležitější, umění, nebo život?“ ptaly se aktivistky z organizace Just Stop Oil návštěvníků londýnské galerie poté, co polily obraz Slunečnice od Vincenta van Gogha v londýnské galerii. Protestovaly tak proti netečnosti vůči klimatické změně i sociálním rozdílům ve společnosti. Obraz je podle všeho v pořádku, protože jej chránilo sklo. Informuje o tom The Guardian.

29. září 2022 14:12 Čas čtení 1:03 Za posledních 10 let bylo zavražděno 1700 environmentálních aktivistů Za posledních 10 let bylo zavražděno 1700 environmentálních aktivistů

Dvojice aktivistek z organizace Just Stop Oil polila v Národní galerii v Londýně Goghovy Slunečnice zřejmě rajčatovou polévkou a následně se přilepily ke stěně. Slavné dílo je momentálně nejcennějším obrazem výstavy, podle aktivistek ale není zdaleka tak důležitý jako lidský život. 

„Má to větší cenu než jídlo? Větší než spravedlnost? Je pro vás důležitější ochrana obrazu, nebo ochrana naší planety a lidí? Životní krize je součástí ropné krize, pohonné hmoty jsou pro miliony hladových lidí a rodin v chladu nedostupné. Nemohou si dovolit ani ohřát plechovku polévky,“ okomentovaly svoje kroky Phoebe Plummer a Anna Holland.

„Místnost byla uzavřena a dvě osoby zadrženy. Nezdá se, že by obraz poškodily, barva zanechala poškození jen na jeho rámu,“informují provozovatelé galerie na Trafalgar Square. Ekologičtí aktivisté pořádali v posledních týdnech protesty na silnicích Londýna, na kterých seděli a komplikovali dopravu. 

Akce v galerii měla velkou skupinu návštěvníků upozornit na stupňující se klimatickou krizi a nespravedlnost ve společnosti. Podle jednoho z návštěvníků jsou tyto důvody pochopitelné. Není prý ale přesvědčen, že by ničení „toho nejhezčího z lidstva“ pomohlo lidem otevřít oči.

Domů
Sdílet
Diskuse