Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
20. října 2022 8:55
Čas čtení 0:53

Vesmírný dalekohled Jamese Webba zachytil Sloupy stvoření v Orlí mlhovině

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Vesmírný dalekohled Jamese Webba zachytil Sloupy stvoření v Orlí mlhovině
Zdroj: Evropská kosmická agentura

Jeden z nejznámějších vesmírných snímků se dočkal nové verze.

Vesmírný dalekohled Jamese Webba zachytil Sloupy stvoření v Orlí mlhovině. Po sedmadvaceti letech od prvního zachycení se odborníci i laická veřejnost dočkali nové verze snímků majestátních sloupců plynů a prachů. Snímek zveřejnila Evropská kosmická agentura (ESA).

Snímky, které ukazují dosud neviděné

Orlí mlhovinu, která je od Země vzdálena 6 500 světelných let, poprvé zachytil Hubbleův teleskop už v roce 1995 a později v roce 2014. Oblast zkoumaly i jiné přístroje, například Herschel. Webbovu teleskopu se ale díky speciálním senzorům podařilo proniknout skrze plyn a zachytit hvězdy, které se dosud ukázat nepodařilo.

Webbův nový pohled na Pilíře stvoření může vědcům pomoci lépe pochopit, jak hvězdy vznikají. Na snímku jsou nové hvězdy vidět jako miniaturní červené body. Na snímku jsou vidět i oranžové až rudé šmouhy, které vypadají jako láva. Ty vznikají právě kvůli mladým hvězdám, ze kterých tryskají proudy materiálu.

30. října 2023 8:00 Čas čtení 0:16 KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii? KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii?

Webb je největším a nejvýkonnějším dalekohledem, který byl kdy vypuštěn do vesmíru. První snímky z tohoto teleskopu zveřejnila NASA v únoru letošního roku. V srpnu zase zachytil vzácný typ galaxie vzdálené pět set milionů světelných let.

Domů
Sdílet
Diskuse