Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. února 2022 10:54
Čas čtení 1:08
Daniel Mikolášik TASR

NASA zveřejnila první snímky z Webbova teleskopu, který se má ponořit do minulosti vesmíru. Udělal si i selfie

NASA zveřejnila první snímky z Webbova teleskopu, který se má ponořit do minulosti vesmíru. Udělal si i selfie
Zdroj: NASA
TECH NASA
Uložit Uložené

Snímky budou zřejmě vizuálně méně působivé než ty z Hubbleova teleskopu.

Americký národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) v pátek zveřejnil první snímky, které pořídil kosmický dalekohled Jamese Webba. Mezi snímky je i selfie, informovala agentura AFP.


První snímky prezentované NASA nejsou určeny pro vědeckou analýzu. Dalekohled JWST ještě není plně funkční. Pokračuje ve svém ochlazování a pomalu a opatrně zarovnává svá zlatá zrcadla, což je nezbytné k tomu, aby bylo možné správně pozorovat vesmír v infračerveném světle.

Doporučeno
Násilí, genocida a ekologická hrozba za olympijskými kruhy. 5 důvodů, proč jsou Zimní olympijské hry v Pekingu problematické Násilí, genocida a ekologická hrozba za olympijskými kruhy. 5 důvodů, proč jsou Zimní olympijské hry v Pekingu problematické 12. února 2022 11:30

K tomu, aby astronomové měli použitelné snímky, musí 18 segmentů šestiúhelníkového primárního zrcadla fungovat jako jedna struktura. K dosažení tohoto zarovnání se JWST zaměřuje na konkrétní hvězdu: HD 84406, vzdálenou 260 světelných let od Země a nacházející se v souhvězdí Velká medvědice.

James Webb Space TelescopeJWST ďalekohľad
Zdroj: NASA


Kromě snímku této hvězdy NASA prezentovala také selfie primárního zrcadla JWST. Fotografii pořídili infračervenou kamerou. Ta obsahuje čočku speciálně navrženou pro snímání segmentů zrcadla – po dosažení vyrovnání zrcadel tuto konfiguraci při vědeckých pozorováních nebudou používat. 

Nižší kvalita, ale hlouběji do vesmíru

Jeden segment zrcadla na prezentovaném snímku svítí jasněji než ostatní. Je to proto, že byl namířen na hvězdu, pomocí které zarovnávají zrcadla. I díky tomuto snímku mohla NASA získat informace o průběhu procesu zarovnávání. Představitelé NASA říkají, že je nízká kvalita fotografií nepřekvapila, a uznali, že je nesrovnatelná se snímky pořízenými Hubblovým teleskopem.


Kvalita snímků mimo jiné souvisí i s tím, že JWST „ještě není na vrcholu svých možností“. Navíc, i když už bude plně připraven nahlédnout do vesmíru, určitě pořídí snímky s prostorovým rozlišením lepším než Hubbleův teleskop.

Mnozí astronomové jsou si vědomi, že snímky z JWST budou zřejmě vizuálně méně působivé než ty z Hubbleova teleskopu. Podstatný však bude vědecký pokrok, který by měly umožnit: s JWST se totiž vědci budou moci ponořit ještě hlouběji do minulosti vesmíru, studovat světlo prvních galaxií i zrod hvězd.

Domů
Sdílet
Diskuse