Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. února 2022 11:30
Čas čtení 8:11
Radim Šlechta

Násilí, genocida a ekologická hrozba za olympijskými kruhy. 5 důvodů, proč jsou Zimní olympijské hry v Pekingu problematické

Násilí, genocida a ekologická hrozba za olympijskými kruhy. 5 důvodů, proč jsou Zimní olympijské hry v Pekingu problematické
Zdroj: TASR/AP/Michel Euler, David J.Philip
SPORT ZIMNÍ OLYMPIJSKÉ HRY 2022
Uložit Uložené

Podívali jsme se na problematiku Zimních olympijských her v Pekingu a sestavili 5 důvodů, které popisují, proč Čína není nejlepším hostitelem olympijských her.

Sportovní výkony reprezentantů hypnotizují diváky na místě i u televizních obrazovek již několik dní. Největší sportovní událost je v plném proudu. Olympiáda je jedním z mála řešených témat a hlavním předmětem části konverzací je, komu to zrovna „cinklo“, jakou šanci mají naši, kdo bude závodit v sobotu a u koho se bude turnaj sledovat. Myšlenka na pospolitý sportovní svět, který se zrychlí ve výkonech a zpomalí ve všem ostatním je ušlechtilá a olympijské hry provází od jejího prvopočátku.

Avšak nehalí se ze třpytivým olympijským zlatem důležitější témata? Letošní hry objímají kruhy pochybností o tom, zda je vhodné, aby právě Čína apolitické sportovní klání hostila. Zmíněnou myšlenku na odložení politických problémů rozporuje otázka, zda ji Čína jen nevyužívá k tomu, aby se v očích ostatních zemí vymalovala v trochu hezčích a pestřejších olympijských barvách. Za těmito barvami se ale stále nachází popraskaná stěna v podobě nulového respektu k lidským právům, utlačování menšin a prostý dotaz, proč zimní olympijské hry pořádá země ve městě, kde není sníh.

Doporučeno
Hokejová mládež se nám nedaří včas „probudit“, říká reprezentační kouč české dvacítky Hokejová mládež se nám nedaří včas „probudit“, říká reprezentační kouč české dvacítky 15. února 2022 7:00

Protože jsou nám témata rovných lidských práv blízká, stejně jako témata ekologická, podívali jsme se na otázku olympijských her v Číně trochu detailněji. V dalších odstavcích ti představíme pět důvodů, proč pořádání olympijských her v Číně nemusí být zrovna správné. K tomu, abychom mohli podobný obsah tvořit, nám pomáhají naši předplatitelé. Pokud se i tobě líbí, co děláme, můžeš rozšířit jejich řady a předplatit si veškerý náš zamčený obsah, nebo konkrétní články přes SMS.

1. Možná špionáž

Čína se snaží držet interní informace pod pokličkou a je menšina lidí, kteří mají přesný obrázek o tom, co se v gigantické asijské velmoci děje. Část lidí o problémech tuší, ale konkrétních svědectví není dostatek a pokud ano, ekonomická spolupráce nad nimi převažuje. Čína si tedy velmi dobře hlídá i to, jak mezi sebou (a s okolním světem) budou sportovci a členové jejich týmu komunikovat.

V rámci letošních olympijských her musí sportovci i novináři používat aplikaci My 2022, která má ale podle analytiků řadu nedostatků. Podle kanadské laboratoře Citizen Lab je možné, že se data z aplikace dostanou do špatných rukou. Aplikace, původně vytvořená k trasování účastníků s ohledem na pandemickou situaci a obohacená turistickými tipy a GPS navigací, vyžaduje při registraci například číslo pasu nebo zdravotní záznamy, které by mohly být v budoucnu zneužitelné.  Na otázku špionáže jsme se zeptali profesorky Olgy Lomové, sinoložky z Filosofické fakulty Univerzity Karlovy.

ZOH 2022, Olympijské hry 2022, Peking, Čína, koronavírus
Zdroj: TASR/AP Photo/David J. Phillip

„Jde o to, že čínské úřady se snaží systematicky ovlivňovat veřejné mínění ve prospěch ČLR a jejího politického systému. Mají propracovaný systém institucí, bohatě dotovaných státech, a zástupy lidí, kteří mají jako svoje povolání za úkol zajišťovat dobré jméno Číny v zahraničí. Špehování sportovců může mít za cíl získat možnost je vydírat a naopak získávat od nich slova podpory pro ČLR – u vědomí, že sportovní hvězdy jsou populární a mohou ovlivňovat veřejné mínění na Západě,“ řekla REFRESHERu Lomová.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 109431 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak Čína může potrestat „neposlušné sportovce“.
  • Proč se Čína snaží zlepšit si olympiádou svou pověst.
  • Jaké ekologické následky může olympiáda mít.
  • Co by země měly v rámci olympiády dělat.
  • Jak organizátoři olympiády cenzurují sportovce i novináře
Domů
Sdílet
Diskuse