Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Barbora Volfová
3. srpna 2022 9:54
Čas čtení 0:30

Webbův teleskop zachytil vzácný typ galaxie. Vzdálená je 500 milionů světelných let

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Webbův teleskop zachytil vzácný typ galaxie. Vzdálená je 500 milionů světelných let
Zdroj: NASA, ESA, CSA, STScI, Webb ERO Production Team

Vesmírný dalekohled Jamese Webba má zrcadlo z 18 šestiúhelníkových segmentů z pozlaceného beryllia. Jeho sběrná plocha je víc než šestkrát větší než u Hubbleova teleskopu.

Vesmírný dalekohled James Webba nahlédl do chaosu galaxie Cartwheel neboli Kolo od vozu a odhalil nové podrobnosti o vzniku hvězd a centrální černé díře této vzácné galaxie, která vznikla při prudké srážce velké spirální galaxie a malé galaxie. Galaxie je vzdálená 500 milionů světelných let v dalekém souhvězdí Sochaře. Informuje o tom NASA.

Galaxie Cartwheel zachycená Webbovým dalekohledem.
Galaxie Cartwheel zachycená Webbovým dalekohledem. Zdroj: NASA, ESA, CSA, STScI, Webb ERO Production Team

Tento snímek poskytuje nový pohled na to, jak se galaxie měnila v průběhu miliard let. Cartwheel má dva prstence – jasný vnitřní prsten a obklopující barevný prstenec. Podle těchto charakteristických rysů ji astronomové nazývají prstencovou galaxií, která je mnohem méně běžná než spirální galaxie jako naše Mléčná dráha. Na snímku se také objevují dvě malé doprovodné galaxie.

Webbův teleskop by měl vědcům otevřít dveře do historie kosmu a umožnit jim pátrat po případných známkách života mimo Sluneční soustavu.

Domů
Sdílet
Diskuse