Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Tereza Šnajdrová
22. října 2022 14:10
Čas čtení 1:11

Toto je 5 zemí EU, které nikdy neměly ve vedení ženu. Je mezi nimi i Česko

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Toto je 5 zemí EU, které nikdy neměly ve vedení ženu. Je mezi nimi i Česko
Zdroj: TARS/AP Photo/Gregorio Borgia

Kypr, Česká republika, Lucembursko, Nizozemsko a Španělsko. To jsou země, v jejichž čele nikdy nestála žena.

V pátek byla v Itálii jmenována první premiérka v historii země, kterou se stala Giorgia Meloni, píše BBC. Itálie se tak zařadila mezi 22 zemí Evropské unie, které měly od roku 1946 v čele státu nebo vlády ženu. V Evropské unii je už pouze 5 zemí, které ženu v čele nikdy neměly, a jednou z nich je i Česko. Dalšími jsou Kypr, Lucembursko, Nizozemsko a Španělsko, informuje Politico

21. října 2022 18:30 Čas čtení 3:02 Fotoreportáž: „Česká republika je symbolem neřešení klimatické krize.“ V Praze proběhla východoevropská stávka za klima Fotoreportáž: „Česká republika je symbolem neřešení klimatické krize.“ V Praze proběhla východoevropská stávka za klima

Italský prezident Sergio Mattarella v pátek pověřil sestavením vlády Giorgii Meloni, a Itálie se tak přidala k 21 zemím Evropské unie, které kdy měly v čele státu nebo vlády ženu. Ženy ve vedení státu totiž ve světě nejsou ničím neobvyklým. Od roku 2019 je finskou premiérkou Sanna Marin, předsedkyní vlády na Islandu je od roku 2017 Katrín Jakobsdóttir a ženu v čele země má také Slovensko, Moldavsko, Řecko a mnoho dalších.

V EU najdeš pouze 5 zemí, které naopak žena nikdy nevedla. Těmi jsou Česko, Kypr, Lucembursko, Nizozemsko a Španělsko. Politico na seznam zařadilo také Bulharsko, avšak mezi lety 1994 až 1995 stála v jeho čele Reneta Indzhova.

Česká republika by se z onoho „ostudného“ seznamu mohla dostat už v příštím roce. V lednu 2023 se bude konat volba prezidenta a o křeslo na Hradě se bude ucházet bývalá rektorka a ekonomka Danuše Nerudová. Podle posledního volebního průzkumu agentury Ipsos by Nerudová se ziskem 16,9 % hlasů skončila třetí, avšak její preference stále rostou. První by podle předvolebního průzkumu skončil Petr Pavel a druhý bývalý předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Ten kandidaturu zatím nepotvrdil ani nevyvrátil.

Domů
Sdílet
Diskuse