Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
26. října 2022 v 20:59
Čas čtení 1:15

Lékaři z IKEMu provedli výjimečnou transplantaci. Mladý muž může žít normální život i bez slinivky

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Lékaři z IKEMu provedli výjimečnou transplantaci. Mladý muž může žít normální život i bez slinivky
Zdroj: IKEM/propagační materiál

Lékaři mladému muži ze Slovenska provedli výjimečnou transplantaci Langerhansových ostrůvků. Nyní může žít i bez slinivky normálním životem.

IKEM poprvé v historii rozšířil svůj program autologní transplantace Langerhansových ostrůvků nejen do celého Česka, ale také za hranice země. Mladému muži ze Slovenska provedl výjimečnou transplantaci, díky které může žít i bez slinivky normálním životem, informuje IKEM

Langerhansovy ostrůvky jsou součástí tkáně slinivky břišní. Ve slinivce dospělého člověka je roztroušeno kolem jednoho milionu těchto ostrůvků, které zaujímají 2–⁠3 % procenta její hmotnosti a nachází se v nich buňky, jež tvoří hormony regulující hladinu cukru v krvi. Pokud bys měl*a nedostatek těchto hormonů (inzulín, glukagon), tvé tělo by nedokázalo správně využívat energii z přijatých cukrů.
26. října 2022 v 15:25 Čas čtení 1:38 Zabil sousedku a znásilnil vlastní matku. Bývalému policistovi uložil soud vězení na 28 let Zabil sousedku a znásilnil vlastní matku. Bývalému policistovi uložil soud vězení na 28 let

Transplantaci Langerhansových ostrůvků postoupil na Slovensku devětadvacetiletý muž, který trpěl opakovanými život ohrožujícími záněty slinivky. Lékaři z pražského IKEMu přijali jeho slinivku, ze které získali ostrůvky a ještě ten den je letecky přepravili zpět na Slovensko za pacientem. Tam mu byly implantovány do portální jaterní žíly. Pro sousední zemi to tak byla vůbec první transplantace Langerhansových ostrůvků v historii.

Transplantaci Langerhansových ostrůvků lze v současné době provést u lidí, kterým musí být odstraněna slinivka a zároveň nemají diabetes.

„Autologní transplantace (převod vlastní tkáně nemocného, pozn. red.) není vhodná pro všechny pacienty, nabízíme ji lidem, kteří jsou bez diabetu a bude u nich nutné odstranit slinivku břišní třeba pro zánět nebo nádor. Langerhansovy ostrůvky získáváme z pacientovy vlastní slinivky pomocí složitých laboratorních metod. Při nich se slinivka očistí a velmi laicky řečeno rozmixuje. Ze získané směsi tkáně se posléze centrifugou oddělí právě ostrůvky. Celý proces trvá 4 až 8 hodin a podílí se na něm tříčlenný tým,“ uvedl přednosta Kliniky diabetologie IKEM doc. MUDr. Peter Girman, Ph.D.

„Jsem rád, že tuto možnost můžeme nově nabídnout i pacientům v jiných nemocnicích. Zatím jsme ostrůvky zpracovali a transportovali do FN Brno a Univerzitní nemocnice Martin, teď jednáme o další transplantaci s rakouskými kolegy,“ doplnil docent Girman.

Ve videu na své facebookové stránce poděkoval tým z IKEMu za spolupráci Univerzitní nemocnici Martin a letecké záchranné službě VZP ČR.

 
Domů
Sdílet
Diskuse