Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
29. října 2022 10:46
Čas čtení 0:56

Vakcíny proti covidu mohou způsobit silnou menstruaci. Nemělo by to mít vliv na reprodukci a plodnost, tvrdí EMA

Kategorie:
Zdraví
Uložit Uložené
Vakcíny proti covidu mohou způsobit silnou menstruaci. Nemělo by to mít vliv na reprodukci a plodnost, tvrdí EMA
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Případy silného menstruačního krvácení byly hlášeny po první, druhé a posilovací dávce vakcíny Comirnaty (konsorcia Pfizer/BioNTech) a vakcíny Spikevax (od firmy Moderna).

Specialisté Evropské agentury pro léky (EMA) v pátek varovali, že některé vakcíny proti onemocnění COVID-19 mohou způsobit silné menstruační krvácení. Experti proto doporučili, aby tyto projevy byly přidány na seznam možných vedlejších účinků vakcín. TASR zprávu převzala z agentury AFP.


EMA ve stanovisku uvedla, že případy silného menstruačního krvácení byly hlášeny po první, druhé a posilovací dávce očkovací látky Comirnaty (konsorcia Pfizer/BioNTech) a vakcíny Spikevax (od firmy Moderna).


Po přezkoumání údajů dospěli experti k závěru, že existuje přinejmenším přiměřená pravděpodobnost, že výskyt silného menstruačního krvácení je v příčinné souvislosti s těmito vakcínami. Odborníci proto doporučili, aby byla silná menstruace přidána do informací k použití obou těchto covidových vakcín využívajících technologii mRNA.

Pfizer-BioNTechpfizer
Zdroj: TASR/AP

EMA dále uvedla, že neexistuje žádný důkaz, který by naznačoval, že by menstruační problémy nahlášené u některých lidí měly nějaký vliv na reprodukci a plodnost. EMA ve stanovisku zároveň zdůraznila, že výhody očkování těmito vakcínami výrazně převažují nad riziky.


Poté, co se objevily první zprávy o změnách menstruačního cyklu u některých žen po očkování, byly na národní i evropské úrovni hlášeny případy silného menstruačního krvácení, píše AFP.

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost léků (ANSM) začala v červenci získávat od žen informace o menstruačních problémech a svá zjištění předala Evropské agentuře pro léky.

Většinou krátkodobé změny menstruačního cyklu se objevily po očkování, ale přímé propojení s proticovidovými vakcínami se dosud nepotvrdilo. Většinou šlo o „nezávažné“ symptomy včetně nepravidelných menstruací nebo krvácení, které bylo silnější nebo slabší než obvykle.

Domů
Sdílet
Diskuse