Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
31. října 2022 v 16:16
Čas čtení 1:09

Více než polovina Čechů je se svým životem spokojená. Mají vše, co chtějí, a nic by neměnili

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Více než polovina Čechů je se svým životem spokojená. Mají vše, co chtějí, a nic by neměnili
Zdroj: Unsplash/Joe Hepburn/volně k ppužití

Životní spokojeností Čechů v průběhu života se zaobíralo Centrum pro výzkum veřejného mínění.

Češi jsou se svým životem spokojení, nic by neměnili a měnit nechtějí ani do budoucna. S těmito výsledky přišlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM), které se rozhodlo prozkoumat, jak jsou čeští občané spokojeni se svým životem v průběhu času. Spokojenost se podle centra odvíjí od dosaženého vzdělání, věku, životní úrovně i od zdravotního stavu.

31. října 2022 v 13:31 Čas čtení 0:44 Muž spáchal sebevraždu před Úřadem vlády, policie zjišťuje okolnosti Muž spáchal sebevraždu před Úřadem vlády, policie zjišťuje okolnosti

Výzkum se týkal životní spokojenosti v průběhu času, tedy v minulosti, současnosti i budoucnosti. Výsledky přinesly pozitivní odpovědi, ze kterých vyplývá, že Češi jsou se svými životy nadprůměrně spokojeni, ničeho nelitují, nic by neměnili a ani do budoucna nic měnit nechtějí. 

Do průzkumu se zapojilo na 821 respondentů starších 15 let, kteří spokojenost se svým životem hodnotili na škále od 0 až do 10. Nula znamenala, že jsou se svým životem naprosto nespokojení a desítka naprosto spokojení.

výzkum
Zdroj: Centrum pro výzkum veřejného mínění/volně k použití

Co se minulosti týče, průměrná hodnota životní spokojenosti byla 6,72, tedy nadprůměrná. V současnosti pak hodnota činila 6,95 a v budoucnosti 6,89. Životní spokojenost u českých občanů se tak v průběhu času příliš nemění a stále zůstává výrazně nadprůměrná. Například ve stejném průzkumu před dvěma lety získala jistota výhledu do budoucnosti průměrné hodnocení 6,39.

„Respondentům jsme položili analogické otázky pro danou časovou etapu, čímž jsme schopni zmapovat životní spokojenost jedinců v průběhu času. Samozřejmě na základě dat nelze přesně zjistit, co konkrétně způsobilo možné změny v životní spokojenosti, nicméně lze tak soudit například podle současné společenské situace a problémů, kterým společnost v dané době čelí (např. covidová pandemie v minulosti, válka na Ukrajině a energetická krize v současnosti či změna klimatu v budoucnosti),“ zní z CVVM.

výzkum
Zdroj: Centrum pro výzkum veřejného mínění/volně k použití

Podle odborníků se spokojenost odvíjí od dosaženého vzdělání, věku, životní úrovně i zdravotního stavu. Spokojenější jsou lidé s vysokoškolským vzděláním, lidé ve věkové kategorii 20 až 29 let a také zdraví lidé. 

Anketa:
Jsi se svým životem spokojená*ý?
Ano, jsem.
Spíše ano, ale pár věcí bych změnil*a.
Nejsem, ale také nejsem úplně nespokojená*ý.
Nejsem.
Ano, jsem.
15 %
Spíše ano, ale pár věcí bych změnil*a.
35 %
Nejsem, ale také nejsem úplně nespokojená*ý.
40 %
Nejsem.
10 %
Domů
Sdílet
Diskuse