Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
3. listopadu 2022 10:59
Čas čtení 1:55

Sundání kondomu bez souhlasu druhého: Australský stát chce trestat stealthing, hrozit bude i doživotí

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Sundání kondomu bez souhlasu druhého: Australský stát chce trestat stealthing, hrozit bude i doživotí
Zdroj: Pxhere.com/CC0 Public Domain

Návrh zákona už prošel horní komorou australského parlamentu. Stealthing je trestný také na Novém Zélandu, v americkém státě Kalifornie a od roku 2020 ve Velké Británii a Německu. V České republice se zatím této problematice pozornost nevěnuje.

Jižní Austrálie schválí zákon, podle kterého bude sundání kondomu během pohlavního styku, aniž by o tom partner/ka věděl/a, postaveno na úroveň trestného činu. Těm, kteří by se ho dopustili, by mohlo hrozit doživotní vězení. Návrh zákona ve středu prošel Legislativní radou. Nyní už čeká jen na schválení tamní sněmovnou.

Za stealthing doživotí

Stealthingu, tedy aktu sexuálního napadení, kdy partner/ka odstraní během styku kondom bez souhlasu druhého, byla podle studie Monash University z roku 2018 vystavena každá třetí žena. Podle australské poslankyně Connie Bonaros, která návrh na kriminalizaci tohoto jevu předložila už loni, je tento jev běžnější, než si většina lidí myslí. Kromě žen jsou obětí také muži, kteří mají sex s mužem, konkrétně každý pátý. To je podle poslankyně šokující statistika.

29. října 2022 12:04 Čas čtení 1:07 Britské námořnictvo zahájilo rozsáhlé vyšetřování šikany a sexuálních útoků na ženskou posádku Britské námořnictvo zahájilo rozsáhlé vyšetřování šikany a sexuálních útoků na ženskou posádku

„Stealthing je odporný a nechutný čin zrady a jako takový by měl být –⁠ z pohledu práva –⁠ policií a naším soudním systémem posuzován stejně,“uvedla ve svém prohlášení Bonaros a dodala, že ke kriminalizaci mělo dojít už dávno. Podle ní kvůli tomuto činu dochází u obětí nejen k fyzické, ale i psychické újmě.

„Patří sem riziko nákazy pohlavně přenosnou infekcí nebo nemocí, neplánované a nechtěné těhotenství, vážné psychické potíže, deprese a v některých hlášených případech i posttraumatická stresová porucha. A to nemluvíme o šoku člověka, který dobrovolně souhlasil se stykem a ten druhý ho zradí,“ dodala Bonaros.

Podle nové právní úpravy bude každému, kdo bude uznán vinným z tohoto trestného činu, hrozit trest odnětí svobody až na doživotí. Vláda se už dříve zavázala k tomu, že návrh podpoří. Po schválení horní komorou parlamentu by tak měl hladce projít tou dolní.

Australský server Women's Agenda zjistil, že termín stealthing zná jen patnáct procent obyvatel Austrálie. Jakmile ale zjistí, co přesně tento termín znamená, souhlasí s jeho kriminalizací celých 81 procent lidí. 

17. dubna 2024 16:00 Čas čtení 7:27 „Lidi nám píšou, že už se za Česko tolik nestydí. Čekáme, že počet znásilnění bude klesat,“ říká Johanna Nejedlová „Lidi nám píšou, že už se za Česko tolik nestydí. Čekáme, že počet znásilnění bude klesat,“ říká Johanna Nejedlová

V současné době je tak v Austrálii pět jurisdikcí, které stealthing kriminalizovaly. Ředitelka Centra pro sexuální a genderovou rovnost australského institutu Chanel Contos vyzvala zbývající tři – Queensland, Západní Austrálii a Severní teritorium –, aby učinily totéž. 

Stealthing v dalších zemích

„Pocit špíny a zrady. Narušení tělesné integrity. Jako kdyby mě znásilnil,“ uvedly loni Češky, které stealthing zažily, pro server iDnes. Stealthing je trestný také na Novém Zélandu, v americkém státě Kalifornie a od roku 2020 ve Velké Británii a Německu. V České republice se zatím této problematice pozornost nevěnuje.

„Ze svého okolí jsem o této zkušenosti slyšela. Je to podle mě tím, že sundání kondomu bez souhlasu ještě není diskutované téma. Čísla statistik ale ukazují, že bychom o něm mluvit měli,“ komentovala pro server Aktuálně Johanna Nejedlová, zakladatelka a ředitelka organizace Konsent, která se věnuje mimo osvěty v sexuální výchově také legislativní změně definice znásilnění.

Domů
Sdílet
Diskuse