Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová TASR
3. listopadu 2022 v 12:12
Čas čtení 1:09

Spojené státy se pokusí vyloučit Írán z orgánu OSN pro práva žen

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Spojené státy se pokusí vyloučit Írán z orgánu OSN pro práva žen
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití

Uvedla to viceprezidentka Kamala Harris.

Spojené státy ve středu oznámily, že budou usilovat o vyloučení Íránu z Komise pro postavení žen (CSW) v rámci OSN. Souvisí to s porušováním práv žen a dívek a zásahy proti demonstrantům v Íránu. „Domníváme se, že žádný stát, který systematicky porušuje práva žen a dívek, by neměl hrát roli v žádném mezinárodním orgánu nebo orgánu OSN, jehož úkolem je právě tato práva chránit,“uvedla v prohlášení viceprezidentka Kamala Harris.

Harris: Írán svými brutálními zásahy prokázal, že není vhodný pro práci v této komisi

Podle Harris mají členové Komise OSN pro postavení žen za úkol podporovat práva žen a řešit naléhavé problémy vyžadující okamžitou pozornost v oblasti práv žen. „Írán svým popíráním práv žen a brutálními zásahy proti vlastnímu lidu prokázal, že není vhodný pro práci v této komisi,“ uvedla viceprezidentka USA a dodala, že samotná přítomnost Íránu integritu jejího členství diskredituje.

27. října 2022 v 14:55 Čas čtení 0:43 Írán: Rodina zavražděné Mahsy Amini je v domácím vězení Írán: Rodina zavražděné Mahsy Amini je v domácím vězení

Americká velvyslankyně při OSN Linda Thomas-Greenfield na neformálním setkání Rady bezpečnosti OSN k situaci v Íránu dodala, že členství Íránu v komisi „je ošklivou skvrnou na důvěryhodnosti komise a nemůže před Spojenými státy obstát“.

V pátek 16. září zadržela íránská policie teprve dvaadvacetiletou Mahsu Amini, neboť podle ní neměla správně nasazený hidžáb. Dívka krátce po zásahu tzv. morální policie zemřela. Incident vyvolal vlnu protestů po celé zemi. Co přesně se v zemi děje a proč podle odborníka nelze čekat výraznou změnu režimu, jsme popsali v tomto článku.

Komise OSN pro postavení žen, založená v roce 1946, hraje vedoucí úlohu při prosazování práv žen, dokumentování reality jejich života na celém světě, vytváření globálních norem k posílení jejich postavení a dosažení rovnosti žen a mužů. Má 45 členů ze všech regionů světa, které volí na čtyřleté funkční období Hospodářská a sociální rada OSN. Írán zastupuje asijský region až do roku 2026.

Domů
Sdílet
Diskuse