Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
30. září 2022 14:30
Čas čtení 7:57

Protesty v Íránu: Po smrti 22leté Mahsy Amini vyrazily tisíce lidí do ulice. Podle odborníka nelze očekávat výraznou změnu režimu

Kategorie:
Politika
Uložit Uložené
Protesty v Íránu: Po smrti 22leté Mahsy Amini vyrazily tisíce lidí do ulice. Podle odborníka nelze očekávat výraznou změnu režimu
Zdroj: Social Networks/Zuma Press/Profimedia

V pátek 16. září zadržela íránská policie teprve dvaadvacetiletou Mahsu Amini, neboť podle ní neměla správně nasazený hidžáb. Dívka krátce po zásahu tzv. morální policie zemřela. Incident vyvolal vlnu protestů po celé zemi.

V pátek 16. září obletěla svět zpráva o smrti teprve dvaadvacetileté Mahsy Amini. Ta zemřela jen krátce poté, co ji v Íránu zadržela tzv. morální policie, protože neměla správně nasazený hidžáb. Veřejnost i rodina tvrdí, že policie dívku ubila k smrti, tamní úřady se ale brání, že Mahsa zemřela kvůli zdravotním komplikacím. 

Smrt dívky vedla k masivním protirežimním protestům. Dívky na nich odhazují hidžáby a na protest si stříhají vlasy. Na TikToku trenduje hashtag #mahsaamini, který tě přivede na řadu emotivních videí. Podporu Íránu vyjadřují ženy z celého světa, a to právě třeba i stříháním vlasů. Co se vlastně v blízkovýchodní zemi děje? 

@theee_66 ق.ت.لوها لأنو مش لابسة حجاب بالطريقة المطلوبة (رغم الطريقة المطلوبة اصلا مش صحيحة) #mahsaamini#iraniantiktok#humanrights#justiceformahsa#stopkillingwoman#foryou#mahsa_amini#مهسا_امینی#مهسا♬ Only Love Can Hurt Like This (Slowed Down Version) - Paloma Faith
18. září 2022 11:10 Čas čtení 1:46 Pohřeb Íránky, která zemřela po zásahu mravnostní policie, se změnil v masivní protest. Ženy na něm sundávaly pokrývky hlavy Pohřeb Íránky, která zemřela po zásahu mravnostní policie, se změnil v masivní protest. Ženy na něm sundávaly pokrývky hlavy

Smrt mladé Mahsy Amini vyhnala tisíce Íránců do ulic

K incidentu došlo minulý pátek v íránském hlavním městě Teheránu. Morální policie tam zadržela mladou dívku, která měla údajně nesprávně nasazený hidžáb. I přes nářky matky policie Mahsu násilím naložila do antonu. Dívka však v policejní vazbě zemřela. 

Íránské úřady tvrdí, že dívka trpěla zdravotními komplikacemi, které zapříčinily její smrt. Podle rodiny byla ale Mahsa zdravá a o příčině smrti pochybuje také veřejnost. Policie měla dívku ubít k smrti, tvrdí očití svědci. 

„Doteď platí, že oficiální vládní a vyšetřovací stanovisko je, že zákrok proběhl zcela v pořádku a zcela správně, ale Mahsa měla nějaké zdravotní komplikace, které způsobily její kolaps, byla jí dopřána zdravotní péče a hospitalizace, ale na následky svých vlastních zdravotních problémů bohužel zemřela. Tak zní oficiální verze, že s její smrtí zákrok policie nesouvisel,“ komentuje pro Refresher smrt Mahsy a následné nepokoje politolog z Masarykovy univerzity Josef Kraus. 

Co je to morální policie? Odpovídá Josef Kraus

Morální policie má také přízvisko „náboženská policie“. V podstatě jsou to pořádkové síly, které dbají na vymáhání náboženského práva na veřejnosti. Islámské právo v Íránu, tak jak je aplikováno, odděluje domácí prostor a ten veřejný. Pro veřejný prostor platí určitá pravidla, přičemž tím nejznámějším a nejklasičtějším je, že ženy musí být povinně zahaleny. Nicméně tato pravidla se týkají také požívání alkoholu, veřejného tancování a zpívání, ale třeba i sledování satelitní televize, které je také na veřejnosti v Íránu zakázáno.
 
Tato část bezpečnostních sborů má tedy v podstatě za cíl potlačovat cokoli, co je v rozporu s islámským právem nebo morálkou. Prostě jsou to lidé, kteří chodí po ulicích a upomínají ženy, aby se správně zahalily atd.

Případ ve společnosti vyvolal vlnu nevole a tisíce Íránců vyrazily do ulic. Protestují proti zásahu policie, proti tamnímu režimu a demonstrují za lidská práva. „Smrt diktátorovi,“skandují davy dívek, které odhazují hidžáby a stříhají si vlasy. 

31. srpna 2023 10:52 Čas čtení 1:41 Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou

I za to ostatně mohou být potrestány. „Pokud to bude vyhodnoceno jako obzvláště závažné provinění, ženám hrozí i několik let odnětí svobody. Fakticky při běžných prohřešcích na ulici, kdy třeba žena nemá dobře nasazený šátek, bývá zpravidla upozorněna, možná pokutována, a teprve když se to opakuje, hrozí trestněprávní důsledky,“ uvádí Kraus.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 122184 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dočtete po odemknutí?

  • Jak jsou na tom ženská práva v Íránu. 
  • Jestli má země výhled na změnu.
  • Proč se mladí Íránci nedostanou na Instagram ani TikTok.
Domů
Sdílet
Diskuse