Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
27. října 2022 14:55
Čas čtení 0:43

Írán: Rodina zavražděné Mahsy Amini je v domácím vězení

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Írán: Rodina zavražděné Mahsy Amini je v domácím vězení
Zdroj: TASR/AP

Reakce íránského režimu na poslední protesty, které se odehrály ve středu ve městě Saqez, jsou evidentní.

Rodina dvaadvacetileté Mahsy Amini, která byla zavražděna íránskou mravní policií kvůli pokrývce hlavy, byla zadržena v domácím vězení. S nejnovější informací přišla televize Al Arabiya. K zákroku měly íránské bezpečnostní složky přistoupit ve čtvrtek po středečních protestech, které se odehrály v rodném městě Amini na výročí 40 dní po její smrti.

20. října 2022 15:44 Čas čtení 1:05 Bezpečnostní síly v Íránu zabily dalšího teenagera. Dle médií tlačí na rodinu, aby mlčela Bezpečnostní síly v Íránu zabily dalšího teenagera. Dle médií tlačí na rodinu, aby mlčela

Přestože mravnostní policie i íránské úřady odmítají, že by Amini zemřela rukou některého z jejich podřízených, rodina má stále jiný názor. „Věříme, že jsou íránské úřady odpovědné za smrt Mahsy Amini v područí bezpečnostních sil,“ potvrdil pro televizi Al Arabiya její bratranec Irfan Murtazai.

Amini zemřela 16. září tohoto roku v nemocnici, tři dny poté, co byla odvedena policií. Svědci tvrdí, že viděli, jak mravnostní policie odtáhla ženu do policejní dodávky, kde ji měla bít. Od té doby se po celé zemi rozhořely protesty.

V období mezi koncem září a koncem října mělo při protestech dle lidskoprávních organizací (např. Iran Human Rights) zemřít minimálně 234 osob včetně 29 nezletilých, další tisíce měly být zatčeny. Jedná se o největší nepokoje v zemi od roku 1979, kdy v Íránu proběhla islámská revoluce. 

27. října 2022 13:59 Čas čtení 1:20 Tisíce Íránců se sešly u hrobu Mahsy Amini 40 dní po její smrti Tisíce Íránců se sešly u hrobu Mahsy Amini 40 dní po její smrti
Domů
Sdílet
Diskuse