Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
8. listopadu 2022 11:22
Čas čtení 0:58

Ruský oligarcha Jevgenij Prigožin se nepřímo přiznal ke vměšování do voleb v USA

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Ruský oligarcha Jevgenij Prigožin se nepřímo přiznal ke vměšování do voleb v USA
Zdroj: Profimedia

Jevgenij Prigožin, oligarcha napojený na Kreml, se měl v pondělním příspěvku na Telegramu přiznat k ruskému vměšování do voleb ve Spojených státech amerických.

V pondělí ráno zveřejnil Prigožin na svém Telegramu dotaz redakce Russia News. Novináři se jej ptali, zda je článek agentury Bloomberg o tom, že Rusko zasahuje do voleb do amerického Kongresu, které se budou konat 8. listopadu, založen na pravdě. Putinův souputník vyložil karty na stůl poměrně jasně, uvádí CNN.

„Odpovím vám velmi jemně a delikátně a omlouvám se, dovolím si jistou dvojznačnost. Pánové, zasahovali jsme, zasahujeme a budeme zasahovat. Opatrně, přesně, chirurgicky a po svém, jak to umíme. Při našich přesných operacích odstraníme obě ledviny a játra najednou,“ napsal Prigožin a podle médií se tak k ovlivňování amerických voleb nepřímo přiznal. Není ovšem jasné, nakolik vážně Prigožin své komentáře myslel. Zdá se totiž, že novinářům odpovídá značně sarkasticky.

13. října 2022 19:46 Čas čtení 1:42 Těchto pět lidí by mohlo nahradit Putina, kdyby byl svržen Těchto pět lidí by mohlo nahradit Putina, kdyby byl svržen

USA však na oligarchu již před časem uvalily sankce za financování Agentury pro výzkum internetu, známé ruské trollí farmy obviněné ze vměšování do několika nedávných amerických voleb. Ze spiknutí proti USA Prigožina taktéž obvinil zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller. Komentář nebyl ničím překvapivým ani pro tiskovou mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierre. „Je dobře známo a veřejně zdokumentováno, že subjekty spojené s Jevgenijem Prigožinem se snažily ovlivnit volby po celém světě, včetně Spojených států,“ řekla pro NPR.

Kreml je obviňován ze vměšování do amerických voleb přinejmenším od roku 2016. Tehdy se hackeři napojení na Rusko nabourali do e-mailů Národního výboru Demokratické strany a předsedy volební kampaně Hillary Clinton Johna Podesty a dokumenty následně zveřejnili během vrcholící kampaně. Ruští vládní představitelé včetně prezidenta Vladimira Putina nicméně obvinění důsledně popírají.

Domů
Sdílet
Diskuse