Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová TASR
9. listopadu 2022 10:20
Čas čtení 1:18

Za posledních sedmdesát let zneužili francouzští duchovní 330 tisíc dětí, jeden z nich se nyní přiznal

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Za posledních sedmdesát let zneužili francouzští duchovní 330 tisíc dětí, jeden z nich se nyní přiznal
Zdroj: TASR/AP

K sexuálnímu zneužití čtrnáctileté dívky před třiceti pěti lety se přiznal kardinál Jean-Pierre Ricard.

Francouzská prokuratura zahájila v úterý vyšetřování ve věci zneužívání nezletilých poté, co se kardinál a bývalý dlouholetý biskup z města Bordeaux Jean-Pierre Ricard veřejně přiznal k „zavrženíhodnému“ činu na čtrnáctileté dívce.

Obviněno je jedenáct církevních představitelů

Ricard, kterého jmenoval kardinálem papež František v roce 2016, je jedním z jedenácti vysoce postavených církevních představitelů, kteří byli obviněni ze sexuálního násilí. Uvedl to předseda Konference biskupů Francie Eric de Moulins-Beaufort. „Před 35 lety jsem spáchal zavrženíhodný skutek na čtrnáctileté dívce. Moje jednání této osobě nepochybně způsobilo závažné a dlouhotrvající následky,“ uvedl Richard v prohlášení.

Dnes sedmaosmdesátiletý kardinál byl arcibiskupem v Bordeaux v jihozápadní Francii. Z této pozice odešel v roce 2019, aby sloužil ve své domovské diecézi Dignes-les-Bains na jihu země. V 80. letech byl knězem v arcidiecézi Marseille. 

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Na tiskové konferenci vše oznámil předseda Francouzské biskupské konference arcibiskup Éric de Moulins-Beaufort. Uvedl, že 11 biskupů včetně Ricarda bylo obviněno v souvislosti se sexuálním zneužíváním v různých případech vyšetřovaných francouzskou justicí nebo církevními orgány. Nejvážnější sexuální trestné činy, jako je například znásilnění, mají ve Francii promlčecí lhůtu 30 let. Ta se může prodloužit v případě, že oběť byla v době spáchání skutku nezletilá.

 
Katolickou církev ve Francii loni zasáhla zjištění o rozsáhlém zneužívání nezletilých osob kněžími a jáhny v padesátých letech. Podle zjištění vyšetřovatelů zneužili francouzští duchovní za uplynulých sedm desetiletí 216 tisíc nezletilých. Při započtení nezletilých, kteří pracovali v církevních školách či v charitě, bylo oběťmi sexuálního násilí až 330 tisíc dětí. Vyšetřovatelé vyzvali církev, aby obětem vyplatila odškodné.

Sexuální obtěžování i sexuální násilí je potřeba řešit. Pokud potřebuješ pomoci, můžeš se obrátit na infolinku Centra pro oběti domácího a sexuálního násilí. Linka je aktivní v úterý od 17:00 do 19:00 a ve čtvrtek od 19:00 do 21:00.
Domů
Sdílet
Diskuse