Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová TASR
9. listopadu 2022 10:20
Čas čtení 1:18

Za posledních sedmdesát let zneužili francouzští duchovní 330 tisíc dětí, jeden z nich se nyní přiznal

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Za posledních sedmdesát let zneužili francouzští duchovní 330 tisíc dětí, jeden z nich se nyní přiznal
Zdroj: TASR/AP

K sexuálnímu zneužití čtrnáctileté dívky před třiceti pěti lety se přiznal kardinál Jean-Pierre Ricard.

Francouzská prokuratura zahájila v úterý vyšetřování ve věci zneužívání nezletilých poté, co se kardinál a bývalý dlouholetý biskup z města Bordeaux Jean-Pierre Ricard veřejně přiznal k „zavrženíhodnému“ činu na čtrnáctileté dívce.

Obviněno je jedenáct církevních představitelů

Ricard, kterého jmenoval kardinálem papež František v roce 2016, je jedním z jedenácti vysoce postavených církevních představitelů, kteří byli obviněni ze sexuálního násilí. Uvedl to předseda Konference biskupů Francie Eric de Moulins-Beaufort. „Před 35 lety jsem spáchal zavrženíhodný skutek na čtrnáctileté dívce. Moje jednání této osobě nepochybně způsobilo závažné a dlouhotrvající následky,“ uvedl Richard v prohlášení.

Dnes sedmaosmdesátiletý kardinál byl arcibiskupem v Bordeaux v jihozápadní Francii. Z této pozice odešel v roce 2019, aby sloužil ve své domovské diecézi Dignes-les-Bains na jihu země. V 80. letech byl knězem v arcidiecézi Marseille. 

17. dubna 2024 16:00 Čas čtení 7:27 „Lidi nám píšou, že už se za Česko tolik nestydí. Čekáme, že počet znásilnění bude klesat,“ říká Johanna Nejedlová „Lidi nám píšou, že už se za Česko tolik nestydí. Čekáme, že počet znásilnění bude klesat,“ říká Johanna Nejedlová

Na tiskové konferenci vše oznámil předseda Francouzské biskupské konference arcibiskup Éric de Moulins-Beaufort. Uvedl, že 11 biskupů včetně Ricarda bylo obviněno v souvislosti se sexuálním zneužíváním v různých případech vyšetřovaných francouzskou justicí nebo církevními orgány. Nejvážnější sexuální trestné činy, jako je například znásilnění, mají ve Francii promlčecí lhůtu 30 let. Ta se může prodloužit v případě, že oběť byla v době spáchání skutku nezletilá.

 
Katolickou církev ve Francii loni zasáhla zjištění o rozsáhlém zneužívání nezletilých osob kněžími a jáhny v padesátých letech. Podle zjištění vyšetřovatelů zneužili francouzští duchovní za uplynulých sedm desetiletí 216 tisíc nezletilých. Při započtení nezletilých, kteří pracovali v církevních školách či v charitě, bylo oběťmi sexuálního násilí až 330 tisíc dětí. Vyšetřovatelé vyzvali církev, aby obětem vyplatila odškodné.

Sexuální obtěžování i sexuální násilí je potřeba řešit. Pokud potřebuješ pomoci, můžeš se obrátit na infolinku Centra pro oběti domácího a sexuálního násilí. Linka je aktivní v úterý od 17:00 do 19:00 a ve čtvrtek od 19:00 do 21:00.
Domů
Sdílet
Diskuse