Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
10. listopadu 2022 11:00
Čas čtení 4:58

Elon Musk řídí Twitter jako Teslu. A svět napjatě čeká, až nabourá (Komentář)

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Elon Musk řídí Twitter jako Teslu. A svět napjatě čeká, až nabourá (Komentář)
Zdroj: TASR

Miliardář a král trollů Elon Musk jezdí s Twitterem na samospád a ke sledování havárie nám nabízí sedadla v první řadě. A my tomu zkrátka neodoláme.

Propouštění zaměstnanců, zmatky okolo inovací, velké risky a pády. Co se poslední dva týdny děje okolo Twitteru po převzetí Elonem Muskem, se může na první pohled zdát jako bláznivý experiment ještě bláznivějšího vynálezce, který poprvé vstoupil do chemické laboratoře. Háček je v tom, že Musk se v té pomyslné laboratoři, tedy v podnikání, úspěšně pohybuje již desítky let. A o to víc je na očích světu, který mu sebemenší přešlap nepromine.

Kritici k novým změnám na Twitteru nešetří jízlivými poznámkami. Zastánci Muska naopak nejeví známky překvapení. Byznysová strategie nově koupené sociální sítě má totiž s Muskovou legendární firmou na elektromobily Tesla mnoho společného. Na některé podobnosti se proto podíváme zblízka. Spoiler alert: kritikou se šetřit nebude.

Zachraňuje své firmy tím, že spouští Hladové hry

Musk je bezpochyby tváří automobilky Tesla, nebyl ale jejím původním zakladatelem. Ačkoliv před 20 lety elektromobilitě skoro nikdo věřil, Musk sám prohlásil, že spíše „buduje společnosti, aby řešily problémy na základě jejich důležitosti, nikoliv na základě pravděpodobnosti úspěchu“. Musk je odjakživa vizionář a co si pokaždé usmyslel, to dostal. Od roku 2004 se tak stal investorem Tesly a o čtyři roky později se dopracoval na post ředitele. Musk si zkrátka libuje v „zachraňování“ firem. A že je na Twitteru co zachraňovat. Koupil ho totiž v době, kdy tratí přibližně jednu miliardu dolarů (přes 24 miliard korun) ročně.


V roce 2008, kdy Musk ve společnosti Tesla začal „šéfovat“, ovšem vypukla ekonomická krize. A s ní se spustily i Hladové hry v podobně škrtání, které se týkalo zhruba 20 procent lidí ve firmě. Čistky kvůli krizi nedávno neminuly ani Twitter, kde Musk během týdne vyhodil vedení společnosti a zhruba polovinu zaměstnanců. A jak informovala americká média, propouštění v Twitteru pravděpodobně ještě není u konce.


„Přeživší“ ve firmě ovšem nemají zdaleka vyhráno. Musk při budování Tesly na špičku trhu standardně pracoval 120 hodin týdně a od svých zaměstnanců očekával podobný přístup k práci. To se nezměnilo ani po koupi Twitteru, kde se přespávání se spacáky v kancelářích, aby se stihly nekompromisní deadliny, stává pro zaměstnance a manažery firmy denním chlebem. Koneckonců, to je možná důvod, proč si Musk do Twitteru přivedl „na jistotu“ zhruba 50 svých softwarových inženýrů z Tesly, kteří si na jeho pracovní morálku po letech spolupráce s ním zkrátka zvykli. „Nechť vás vždy provází štěstěna,“ jak by zaznělo při zahájení Hladových her.

Máte svobodu slova? A můžeme ji (ne)vidět?

Musk chce z Twitteru vytvořit „digitální město“, kde bude mít prostor každý, kdo se nebojí na sociální síti napsat svůj názor. Zastánce svobody projevu by si ale měl nejprve zamést před vlastním prahem. Po převzetí společnosti sice stihl vrátit účet křesťanské satirické zpravodajské stránce Babylon Bee, následně ale začal banovat účty i s miliony sledovatelů, které si o složitém odkupu sociální sítě dělaly srandu. 

31. srpna 2023 10:52 Čas čtení 1:41 Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou

Tím větším a podstatnějším otazníkem ale je, do jaké míry bude platforma proti příspěvkům s prvky násilí a diskriminace vůči rasám, pohlaví, sexuální orientaci či náboženskému vyznání zasahovat. I v tomto případě odkáže na svobodu projevu slova? Inzerce tvoří 90 procent příjmů Twitteru a je téměř jisté, že si firmy reklamu vedle příspěvku či videa s týráním koťat nejspíš nekoupí. Bojkot firem typu General Motors nebo Škoda Auto proti sociální síti ostatně už začal. 

O sedmi věcech, které chce Musk po koupi Twitteru změnit (včetně propouštění zaměstnanců a prosazení svobody projevu), jsme psali už v dubnu. Jednou z těch lepších Muskových inovací je třeba plánované tlačítko pro úpravu příspěvku, o kterém se déle uvažovalo i před „Muskovou érou“. Nicméně nedávný nápad ke zpoplatnění „modré fajfky“, což je štítek ověřeného uživatele, který si téměř každý může koupit za 8 dolarů – a více méně znamená potenciální nárůst počtu dezinformací –, je i podle spisovatele Stephena Kinga nebo herečky Valerie Bertinelli krokem vedle. Novou funkci měla původně platforma zavést v pondělí 7. listopadu, nakonec ji ale údajně spustí až po amerických volbách.

Elon Musk je králem trollů a my mu nemůžeme odolat

Neuplynuly ani dva týdny a Musk s Twitterem už stihl pár nemalých přešlapů. Jedno je ale jisté –⁠ miliardář v podnikání nikdy nesází na jistotu. Metoda pokus ⁠omyl je mu víc než blízká, o čemž svědčí i jeho experimenty se samořídicím autopilotem v elektromobilech Tesla. Místo toho, aby se s výzkumem zavřel na několik let někde v laboratoři, se naopak vystavuje médiím na očích a riskuje i těch 11 úmrtí při 9 haváriích, které autopilot od roku 2015 způsobil.

30. srpna 2023 16:31 Čas čtení 1:44 V těchto evropských městech se mýtnému za vjezd do centra nevyhneš. Dřív systém fungoval i u nás V těchto evropských městech se mýtnému za vjezd do centra nevyhneš. Dřív systém fungoval i u nás

Nový majitel Twitteru rád trollí. Provokuje ostatní, aby na jeho provokování reagovali. A i když řadu lidí Musk jako podnikatel nezajímá, jeho chování nikomu neunikne. Svým jednáním a činy působí až směšně sebevědomě a my ho za to sice pokaždé odsoudíme, stejně tak si ale rádi počkáme, až mu jeho nejnovější „experiment“ Twitter srazí hřebínek. 

Musk řídí Twitter jako Teslu na samospád a nás baví se na to denně koukat. Chceme zkrátka být u neúspěchu těch úspěšnějších, které považujeme za čisté zlo. To ostatně naznačuje i americká studie od HuffPost, podle které téměř polovina lidí nedůvěřuje miliardářům. A ruku na srdce, Muskova vychytralost a nevyzpytatelnost v tomto ohledu spíše přilévá olej do ohně.

Zatímco většina šéfů firem se po svých neúspěších schovává do ústraní, Musk nám dobrovolně kupuje sedadla v první řadě, abychom jeho bouračky mohli zblízka sledovat. Nenávist a posměch ale Muska paradoxně zviditelňují a vydělávají mu více peněz, čehož si je i on sám dobře vědom. Ne nadarmo redaktor britského deníku The Guardian Aditya Chakrabortty vyzval ostatní lidi, aby nového majitele Twitteru přestali krmit jeho vlastní medicínou.

Bouračku s Twitterem přežije, bude to ale mít následky

Neúspěch Muskovi přejí i samotní uživatelé sociální sítě, od jeho převzetí z ní odešlo přes milion lidí. Nový majitel Twitteru bude také narážet na komplikovaný regulatorní rámec. V Evropské unii je v tomto směru klíčový Akt o digitálních službách (DSA), který byl schválen jen několik dní před potvrzením Muskovy akvizice. Akt se například neslučuje s existencí dezinformací a nenávistné kritiky (hate speech), které reguluje.

7. srpna 2023 11:51 Čas čtení 0:52 ŽEBŘÍČEK: Která země má nejsilnější námořnictvo na světě? ŽEBŘÍČEK: Která země má nejsilnější námořnictvo na světě?

„Představa, že platformy se mohou vrátit do zlatých časů svého mládí, je fikce,“ zdůraznila expertka na tuto oblast Evelyn Douek, která působí na Stanfordově univerzitě. „Musk se čelně srazí s regulacemi nebo novými právními podmínkami, například v Indii, v EU a v celé řadě dalších zemí,“ dodala. Musk sice dal najevo, že nechce princip svobody slova stavět nad zákony, to však nyní bude muset potvrdit v praxi.

Přežije Musk zběsilou jízdu jménem Twitter? Nejspíše ano. Očekáváme pár škrábanců a havárií, za které sice miliardář draze zaplatí, to mu ale nezabrání v cestě pokračovat. Majitel sociální sítě se vydá nevšedním směrem a opakovaně u toho zabloudí, platformu ale pravděpodobně nezlikviduje. Jak zmínil bývalý investor Twitteru Chris Sacca, Musk je ambiciózní podnikatel a na řešení problému nakonec přijde. Jen mu to nějakou dobu potrvá. „Pokud nedojde ke skutečnému dialogu vedoucímu k promyšlenému pokroku a stabilitě, Twitter se pro uživatele nezlepší, inzerenti se nevrátí ve velkém a jeho obrovská investice se prostě nevyplatí,“ řekl.

Sociální síti Twitter a příměří v kulturních válkách navíc sebelepší technologie nepomůže. Jde totiž o běh na dlouhou trať. „Lidé jsou velmi komplikovaní a pokoušet se regulovat jejich chování je historicky bezútěšná zkušenost. Obzvlášť když je nadřazená autorita koncentrovaná do jedné silné osobnosti,“ upozornil na webu The Verge novinář Nilay Patel. Což ovšem Muskovi jakožto vystudovanému fyzikovi a ekonomovi zatím nedošlo. 

24. července 2023 16:00 Čas čtení 4:11 Požáry v Řecku: Na co všechno máš nárok při zrušení zájezdu? Požáry v Řecku: Na co všechno máš nárok při zrušení zájezdu?

Jaký je závěr? Vypůjčíme si pro něj citaci bývalé první dámy Spojených států Michelle Obamy: „Seděla jsem u stolů s nejmocnějšími lidmi. Pracovala jsem v neziskovkách, v nadacích, v korporacích, sloužila jsem v představenstvech společností, byla jsem na G-summitech, seděla jsem v OSN. Nejsou tak chytří.“ 

Domů
Sdílet
Diskuse