Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
7. listopadu 2022 19:11
Čas čtení 1:44

Twitter banuje účty s miliony followerů, které se smějí Elonu Muskovi

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Twitter banuje účty s miliony followerů, které se smějí Elonu Muskovi
Zdroj: TASR/AP

Takzvaný zastánce svobody slova, Elon Musk, si podle některých uživatelů sociální sítě Twitter musí zamést před svým vlastním prahem. Po převzetí vedení totiž síť banuje klidně i milionové účty, které se například smějí složitému odkupu sítě.

Na miliardáře a nového vlastníka sociální sítě Twitter Elona Muska směřují další nespokojené výroky. Poté, co se mu povedlo odkoupit Twitter za 44 miliard dolarů, začaly dostávat bany vysoce sledované účty, které si dělaly mimo jiné legraci z této transakce. Musk je za to kritizován zejména kvůli kontroverzním výrokům spojeným se svobodou projevu, za nimiž tak moc v minulosti stál, informuje VICE.

6. listopadu 2022 13:00 Čas čtení 0:47 Elon Musk pokračuje v čistkách v Twitteru, o práci přišly tisíce zaměstnanců Elon Musk pokračuje v čistkách v Twitteru, o práci přišly tisíce zaměstnanců

Profil známých youtuberů a podcasterů Ethana Kleina a jeho manželky Hily Klein pod přezdívkou h3h3production byl pozastaven poté, co si změnil své jméno v rámci sítě na „Elon Musk“ a profilovou fotku změnil za starší fotku miliardáře. V profilu měl účet, jenž sledovalo 2,3 milionu uživatelů, nicméně napsáno, že se jedná o „parody account“.

V pondělí ráno účet následně tweetoval: „I když Jeffery Epstein spáchal hrozné zločiny, stále mi během nocí, jako je tato, chybí pro svou vřelost.“ Příspěvek, který získal 2 000 retweetů a více než 12 000 lajků, byl později zneviditelněn pozastavením účtu. Epstein byl obchodníkem, který nechvalně proslul sexuálním obtěžováním. To se sociální síti zdálo nejspíš za hranou. 

Stejný osud čekal o víkendu i účet karikaturisty Jepha Jacquese, jenž si také změnil jméno na Elon Musk a tweetoval: „Grimes nikdy neřekla, že mám ‚divný penis‘, který ‚voní jako nachos‘, a pokud toto repostujete, budete zatčeni.“ Příspěvek získal 20 tisíc repostů a byl zabanován.

Stejně tak dvoumilionový účet komičky Kathy Griffin, která se také přejmenovala a napsala skrze jeho jméno, že volil demokraty. Musk přitom veřejně prohlásil, že volil republikány.

Elon Musk
Zdroj: Getty Images/NDZ/Star Max/GC Images

Změny na Twitteru

Velmi problematický nákup sítě, ze kterého chtěl Musk vycouvat, nicméně pod pohrůžkou soudního řízení nakonec ve jménu ochrany svobody slova transakci dotáhl, je velkou kaňkou na Muskově renomé.

31. srpna 2023 10:52 Čas čtení 1:41 Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou

Zdá se, že kvůli tomu nyní dělá revolucionářské kroky. Jak jsme již psali, kvůli velké utracené částce peněz oznámil, že chce zpoplatnit ověření účtu měsíčním poplatkem 8 dolarů měsíčně (zhruba 200 korun), v neděli se zase objevila zpráva, že byly ze společnosti vyhozeny tisíce zaměstnanců, zejména z oddělení etiky, marketingu a komunikace, vyhledávání, veřejné politiky a wellnessu. Od převzetí se má celkově jednat až o polovinu ze 7500 zaměstnanců.

Nejenom jeho „haterům“, ale také americkému ministru práce Martymu Walshovi se podobné propouštění zdá chaotické. Sám jej popsal jako „chaotickou revizi“ a slíbil, že bude náležitosti propouštění pozorně sledovat.

Pozastavení účtu h3h3 se však zdá zvláštní. Musk avizoval, že „do budoucna bude jakýkoli účet, který bude předstírat něčí identitu, aniž by jasně specifikoval, že se jedná o ‚parodii‘, trvale pozastaven“. Nyní se tak ale stalo i přes jasné označení. Zainteresovaný sledující by spíše očekával, že přijde ban například na účet, jenž sleduje pohyb Muskova letadla. To se ale na druhou stranu podle Muska nestane.

Domů
Sdílet
Diskuse