Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
9. listopadu 2022 v 15:50
Čas čtení 0:51

Ministerstvo spravedlnosti chystá seznam delikventů. Chce zabránit opakovanému zneužívání dětí

Kategorie:
Refresher
Uložit Uložené
Ministerstvo spravedlnosti chystá seznam delikventů. Chce zabránit opakovanému zneužívání dětí
Zdroj: Unsplash/Matthew Ansley/na voľné použitie (ilustračné foto)

Kdo by byl na seznamu, nesměl by učit, vychovávat a trénovat děti ani se o ně starat na kroužcích či na táborech. Jako kontrola by sloužil takzvaný dětský certifikát, jímž by lidé, kteří chtějí s dětmi pracovat, prokazovali, že nejsou uvedení v registru.

Ministerstvo spravedlnosti navrhuje vytvořit registr nebezpečných sexuálních delikventů. Byli by v něm pachatelé odsouzení za zneužívání dětí. Snaží se tak zabránit opakovanému zneužívání dětí pachateli, kteří si již trest z minulosti za podobné činy odpykali. V současnosti neexistuje zákon, který by znemožňoval pachatelům dětského zneužívání po výkonu trestu pracovat s dětmi. Informoval o tom server iRozhlas

„Nový druh ochranného opatření by spočíval v zápisu do evidence rizikových nebezpečných pachatelů pro činnosti s dětmi, pokud by s osobou pachatele bylo spojeno zvýšené riziko, že se v budoucnu dopustí na dětech trestné činnosti obdobného charakteru,“ řekl serveru iRozhlas mluvčí Ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Kdo by byl na seznamu, nesměl by učit, vychovávat a trénovat děti ani se o ně starat na kroužcích či na táborech. Jako kontrola by sloužil takzvaný „dětský certifikát“, jímž by lidé, kteří chtějí s dětmi pracovat, prokazovali, že nejsou uvedení v registru delikventů.

„Důsledkem zápisu do této evidence by měla být nemožnost vykonávat činnosti zaměřené primárně na děti nebo předpokládající trvalejší práci s dětmi,“ dodává. Ministerstvo k tomuto kroku vedou případy pachatelů, kteří pracovali s dětmi přesto, že byli v minulosti odsouzení za jejich zneužívání, a na táborech či ve školách potom ve zneužívání pokračovali. Policie každý rok řeší kolem třiceti případů, ve kterých zneužíval děti někdo, kdo na ně měl dohlížet.

Domů
Sdílet
Diskuse