Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
14. listopadu 2022 20:45
Čas čtení 1:42

Foto: Vláda ignoruje řešení. Takto vypadal první den celorepublikové stávky za klima

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Foto: Vláda ignoruje řešení. Takto vypadal první den celorepublikové stávky za klima
Zdroj: Univerzity za klima

Šestnáct fakult a nespokojení vysokoškoláci, kteří se rozhodli dát najevo svůj názor během okupační stávky za klima. Takto vypadal začátek a první den akce.

Nečinnost vlády v otázce klimatické krize donutila studenty šestnácti fakult z celé republiky provést okupační stávku v rámci akce Univerzity za klima. Stávka začala v pondělí na náměstí Jana Palacha a protestovat se má až do čtvrtka.

Studenti očekávají, že jejich protest dá vládě najevo, že je potřeba řešení klimatické krize vytyčit jako prioritu a začít neprodleně přistupovat ke konkrétním opatřením, jako je zavírání uhelných elektráren a přechod na obnovitelné zdroje energie.

21. října 2022 18:30 Čas čtení 3:02 Fotoreportáž: „Česká republika je symbolem neřešení klimatické krize.“ V Praze proběhla východoevropská stávka za klima Fotoreportáž: „Česká republika je symbolem neřešení klimatické krize.“ V Praze proběhla východoevropská stávka za klima
univerzity za klima okupační stávkauniverzity za klima okupační stávkauniverzity za klima okupační stávkauniverzity za klima okupační stávka
Zobrazit galerii
(8)

Jak uvádí ve své tiskové zprávě, v Praze se stávkuje na šesti fakultách Univerzity Karlovy a dále pak i na UMPRUM, AVU, FAMU a DAMU. V Brně se stávkuje na FSS Masarykovy univerzity, na FAVU a na JAMU. Dalšími městy, kde stávka v nějaké podobě probíhá, jsou pak Olomouc, Ústí nad Labem a Hradec Králové.

Organizátoři očekávají, že se v průběhu týdne připojí další. Stávka je totiž součástí globální vlny klimaticky motivovaných univerzitních okupací End Fossil: Occupy. V jejím rámci okupují studující univerzity v desítkách zemí po celém světě včetně Německa, Portugalska, Spojeného království, Itálie nebo Španělska.

Vláda musí jednat

Akce začala pondělním shromážděním v 11 hodin na náměstí Jana Palacha v Praze, kde se po přednesení projevů protestující přesunuli na jednotlivé fakulty. Zde proběhla a ještě proběhne řada přednášek, workshopů a diskusí, které pokrývají množství nejrůznějších témat, kterými jsou například problematika klimatické spravedlnosti, energetické chudoby nebo genderových nerovností.

Studenti nezřídka získali i podporu vyučujících a podporu studentům vyjádřil i
odborový svaz. „Závislost na drahých fosilních palivech nejen ničí naše klima, ale také stojí za současnou krizí cen energií. A závislost na fosilním plynu samozřejmě blízce souvisí s Ruskou invazí na Ukrajině. Tyto krize mají společná řešení, ale vláda je dlouhodobě ignoruje,“ říká zástupce pražských studentů Kryštof Tymiánek.

Konkrétní požadavky studentů jsou například bezodkladné snižování emisí a zavírání uhelných elektráren či vystoupení České republiky z Energetické charty, která umožňuje fosilním korporacím žalovat jednotlivé státy za jejich klimatické politiky, čímž prospívá zájmům největších znečišťovatelů. 

9. listopadu 2022 21:11 Čas čtení 0:33 Jak znečištěná je Praha? Toto jsou světová města s nejhorším ovzduším Jak znečištěná je Praha? Toto jsou světová města s nejhorším ovzduším

„Vláda dlouhodobě selhává v řešení klimatické krize. Dodnes například nepředstavila
plán, podle kterého bude odstavovat nejšpinavější uhelné elektrárny, a pro spravedlivou
transformaci od fosilních paliv nic nedělá,“ konstatoval mluvčí stávkujících z Brna Marek Soška.

„Zatím slýcháme jen prázdné sliby, ale nevidíme žádné činy. Proto jsme se rozhodli obsadit univerzity a spolu se studujícími po celém světě požadovat okamžité a konkrétní kroky vedoucí k sociálně spravedlivé a udržitelné budoucnosti,“ dodal.

Anketa:
Připojila/připojí se i tvoje fakulta?
Ano.
Nevím.
Ne.
Nestuduju VŠ.
Ano.
33 %
Nevím.
7 %
Ne.
43 %
Nestuduju VŠ.
17 %

Refresher letos navštívil několik akcí, které protestovaly proti nečinnosti úřadů směrem k řešení klimatické krize. Na reportáž z východoevropské stávky za klima hnutí Fridays For Future se můžeš podívat zde, stávku za klima z května najdeš tady. I u tohoto protestu Refresher nemůže chybět a brzy ti přinese reportáž.

Domů
Sdílet
Diskuse