Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
15. listopadu 2022 16:41
Čas čtení 1:02

Putin podepsal dekret, který umožňuje povolávat do armády i Rusy s občanstvím cizího státu

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Putin podepsal dekret, který umožňuje povolávat do armády i Rusy s občanstvím cizího státu
Zdroj: TASR/AP Sergei Bobylev

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekret, kterým se v ruských ozbrojených silách mění pravidla pro Rusy s dvojím občanstvím.

Podepsaný výnos podle Wall Street Journal reviduje předpisy o vojenské službě přijaté v roce 1999 a umožňuje povolat do armády k výkonu vojenské služby Rusy s dvojím občanstvím a osoby s trvalým pobytem v cizích zemích. Doposud mohli být do služby povoláni pouze občané Ruské federace. 

Kreml se rozšířením branné povinnosti podle médií pravděpodobně snaží posílit svou armádu po neúspěších na bojišti a rostoucích ztrátách. Již po třech měsících mohou totiž branci podepsat smlouvu o službě v ozbrojených silách a smluvní vojáci mohou sloužit na frontě.

15. listopadu 2022 9:30 Čas čtení 6:13 Kdo je slovenský milionový tiktoker Adrián Figa? Šíří hoaxy a podporuje Putina Kdo je slovenský milionový tiktoker Adrián Figa? Šíří hoaxy a podporuje Putina

„Vojenskou službu budou vykonávat vojáci, námořníci, seržanti, poddůstojníci, kteří jsou občany, včetně těch, kteří mají občanství (státní příslušnost) cizího státu nebo povolení k pobytu nebo jiný doklad potvrzující právo na trvalý pobyt občana na území cizího státu na základě dobrovolnosti (na základě smlouvy) nebo na základě smlouvy v ozbrojených silách a vojenských útvarech,“ cituje dekret server EuroWeekly. Dodává, že smlouvu nelze uzavřít například s odsouzeným cizincem nebo člověkem, proti kterému je vedeno trestní řízení.

Není ovšem jasné, kolik Rusů má aktuálně dvojí občanství nebo trvalý pobyt v cizím státě. V lednu 2020 tuto skutečnost ale deklarovalo na 543 tisíc Rusů. Dekret zároveň navazuje na Putinovo rozhodnutí ze září, které umožňuje cizincům, kteří vstoupili do vojenských smluv, snadněji získat ruské občanství – přičemž toto privilegium se rozšiřuje i na jejich rodinu. Zmírnění předpisů je podle analytiků zaměřeno především na lidi ze střední Asie.

15. listopadu 2022 11:30 Čas čtení 5:03 Proč slavíme 17. listopad? Proč slavíme 17. listopad?

Nejvyšší americký generál pro BBC odhadl, že ve válce na Ukrajině bylo zabito nebo zraněno přibližně 100 tisíc ruských a 100 tisíc ukrajinských vojáků, přičemž poslední odhad Moskvy hovoří pouze o 5 937 zabitých ruských vojácích.

Domů
Sdílet
Diskuse