Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
15. listopadu 2022 9:30
Čas čtení 6:13
Daniel Mikolášik

Kdo je slovenský milionový tiktoker Adrián Figa? Šíří hoaxy a podporuje Putina

Kdo je slovenský milionový tiktoker Adrián Figa? Šíří hoaxy a podporuje Putina
Zdroj: TV JOJ/propagační materiál
OSOBNOSTI
Uložit Uložené

Figa není jen nevinný zpívající tiktoker. Jeho údajná komunikace s nezletilými dívkami, která vykazuje znaky sexuálního predátorství, nebo soustavné sdílení dezinformací a podpora prokremelské propagandy mohou být mnohem nebezpečnější.

Na TikToku má téměř 90 tisíc followerů a na některých videích má milionová zhlédnutí. Proslavil se zejména díky bizarním a infantilním videím, v nichž zpívá o Pigi čaji či kukuřici v konzervě. Ne každý jeho follower je ale jeho fanouškem. Mnozí ho sledují jen z recese a v komentářích si z něj utahují.

Při jeho vystupování na sociálních sítích se však vynořují otázky a pochybnosti o jeho psychickém zdraví. V jednom z živých vysílání na TikToku tvrdil, že je mentálně naprosto v pořádku a nikdy mu nediagnostikovali žádnou poruchu. Je proto možné, že zkrátka jen pochopil jednoduchý klíč k úspěchu na TikToku a všechna jeho bizarní videa jsou součástí promyšlené strategie, jak vyvolat co největší interakce, aby se jeho tvorba šířila.

Jeho videa jsou nevinná. Mnohem nebezpečnější může být jeho údajná komunikace s nezletilými dívkami, která vykazuje znaky sexuálního predátorství na internetu, nebo soustavné sdílení dezinformací, podpora prokremelské propagandy či sympatizování s fašisty.

Kdo je ve skutečnosti Adrián Figa, na kterého se poslední týdny valí obvinění z pedofilie, a jak se dostal mezi nejsledovanější Slováky na TikToku?

Adriána Figu jsme oslovili a nabídli mu možnost vyjádřit se do článku. Tuto nabídku ale ignoroval.

Kariéru odstartoval v televizi, všech pět pokusů skončilo fiaskem

Adrián Figa, který na internetu vystupuje pod pseudonymem @adrianoofigoo, se poprvé veřejnosti představil už v roce 2017 na obrazovkách TV JOJ v rámci seznamovací show Take me out. V ní vystoupil jako prostořeký a energický mladý muž se svými abstraktními uměleckými výkony. Dívkám nejprve zatancoval a pak zazpíval píseň Láska moja od skupiny Elán.

Sice se mu nepodařilo zaujmout ani jednu ze třiceti žen hledajících partnera, ale štěstí v showbyznysu zkoušel i nadále. O rok později se jako čtyřiadvacetiletý prodejce přírodní kosmetiky objevil v talentové show Česko Slovensko má talent na obrazovkách stejné televize.

V soutěži se porotce snažil zaujmout individualistickým podáním skladby Love song od Paľa Habery. To se mu ale nepodařilo, po několika vteřinách jeho vystoupení ukončil zvuk tří X, což znamenalo, že v castingu nepostupuje. Ani tento neúspěch ho neodradil a v roce 2019 se v talentové show objevil opět.

„Minulý rok jsem dopadl ne špatně, ale nepostoupil jsem. I z neúspěchu se může člověk poučit, když na sobě bude pracovat. Mám pořád nové nápady. Od té doby jsem začal skládat vlastní písně, zatím jsem jich složil jedenáct,“ řekl Figa během svého druhého ČSMT castingu.

Během něj vylil srdce své platonické lásce – zpěvačce Simě Magušinové – vlastní skladbou Sni o mně, kterou jí věnoval. Přestože tentokrát u něj porotci viděli pěvecký posun, a dva z nich ho dokonce chtěli poslat do dalšího kola, na postup to opět nestačilo.

Jeho čtvrtý neúspěšný pokus prosadit se v showbyznysu byl v roce 2020 v pěvecké soutěži SuperStar na obrazovkách televize Markíza. Opět se prezentoval svou vlastní tvorbou a opět neúspěšně. „Zpěvák z tebe nikdy nebude. Nemáš hlas, nemáš intonaci,“ řekl mu na castingu porotce Paľo Habera.


Adrián však s verdiktem poroty nesouhlasil. „Zklamalo mě to, že bych měl přestat se zpěvem. S tím nesouhlasím, samozřejmě. Zpěv jsem také vystudoval. I když jsem nepostoupil, chci lidem ukázat, že na to mám a že o mně ještě uslyší,“ vzkázal suverénně.

Pátý pokus prosadit se v telce nastal loni, opět v SuperStar. Tentokrát už jako sedmadvacetiletý pěstitel citrusů zazpíval skladbu Unikát z repertoáru Marie Čírové. Z castingového kola však opět nepostoupil.

Naposledy se Figa mihl ve vysílání TV JOJ během show Bez servítky, kde během pořadu jednoho z účastníků společně s kamarádem Marošem, který vystupuje pod přezdívkou Jeffy Boy, zazpívali hit Lady Carneval od Karla Gotta. Program však skončil fiaskem, a jeden z účinkujících se dokonce rozhodl odejít z místnosti.

Rusofil, který má zálibu v meteorologii a šíření hoaxů

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 124932 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak se z amatérského meteorologa stal příznivec Vladimira Putina.
  • Proč na něj upozornila stránka slovenské policie Hoaxy a podvody.
  • Proč chodil na covid protesty a ke kterému extremistickému hnutí má blízko.
  • S jakými videi se snaží prorazit.
Domů
Sdílet
Diskuse