Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
18. listopadu 2022 19:10
Čas čtení 2:04

Příspěvek pro lidi, kteří zdarma ubytovávají uprchlíky z Ukrajiny, by mohl být prodloužen do března

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Příspěvek pro lidi, kteří zdarma ubytovávají uprchlíky z Ukrajiny, by mohl být prodloužen do března
Zdroj: ČTK/Hájek Ondřej

Až do března 2023 by mohli lidé ubytovávající zdarma válečné uprchlíky z Ukrajiny dostávat příspěvek od státu. Informovalo o tom Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Solidární příspěvek pro lidi, kteří u sebe zdarma ubytovávají uprchlíky z Ruskem napadené Ukrajiny, navrhuje Ministerstvo práce a sociálních věcí prodloužit beze změn do konce března 2023. Příslušné nařízení poslalo do zkráceného připomínkového řízení. Pokud by ho vláda nepřijala, příspěvky na bydlení v domácnostech by stát přestal poskytovat ke konci prosince.

Výdaje rozpočtu činí měsíčně při ubytování zhruba 50 000 běženců cca 178 milionů korun. Ministerstvo zdůvodňuje prodloužení opatření měnícími se podmínkami uprchlické krize a zajišťování forem ubytování, informovala ČTK.

7. listopadu 2022 13:10 Čas čtení 1:43 Na 69 % Ukrajinců, kteří ze země odešli před válkou, se chce vrátit domů, ukazuje nový průzkum Na 69 % Ukrajinců, kteří ze země odešli před válkou, se chce vrátit domů, ukazuje nový průzkum

Za říjen byl příspěvek podle dat resortu vyplacen 19 400 solidárním domácnostem za ubytování necelých 50 tisíc Ukrajinců s dočasnou ochranou. Z toho přibližně dvě třetiny bydlely v samostatném ubytování a třetina ve sdílené domácnosti. V říjnu vyplatil stát humanitární dávku 142 tisícům běženců.

Současné nařízení platí od 1. července. Při poskytnutí celého bytu aspoň na 16 dní v měsíci v kuse je podle nařízení možné od státu získat 5 tisíc až 15 tisíc korun podle počtu ubytovaných příchozích. Při ubytování v pokoji činí podpora 3 tisíce korun na osobu, nejvýš ale 9 tisíc korun na měsíc. Dávka je od konce června i pro lidi, u nichž si uprchlíci platí sami elektřinu a plyn. Na samostatný byt ji pak stát vyplácí jen tehdy, pokud bylo bydlení předtím neobsazené.

Příspěvek je možné žádat na ubytování, které má prostor na odpočinek, pro přípravu jídla a osobní hygienu, záchod a přístup k pitné vodě. Do konce června stát vyplácel ubytovatelům za poskytnutí bydlení na nejméně 16 dnů v měsíci 3 tisíce korun na osobu na pokrytí nákladů, na domácnost nejvýš 12 tisíc korun.

Od července platí, že pokud lidé ubytovávají uprchlíky u sebe doma, mohou na ubytovanou osobu pobírat 3 tisíce korun na měsíc a nanejvýš 9 tisíc korun. Při poskytnutí celého bytu se od července příspěvek zvedl. Na jednoho ubytovaného člověka dosahuje 5 tisíc korun, na dva 9 tisíc korun, na tři 12 tisíc korun, na čtyři 14 tisíc korun a na pět a více osob 15 tisíc korun.

Česko vydalo přes 450 tisíc víz dočasné ochrany

Od únorového začátku ruské invaze na Ukrajinu bylo k dnešku vydáno celkem 460 144 víz dočasné ochrany. Vyplývá to z údajů, které zveřejňuje na Twitteru Ministerstvo vnitra. Víza umožňují držitelům přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání či na trh práce v zemi. Uprchlíci se musejí do tří dnů od příjezdu do České republiky přihlásit na cizinecké policii. Od začátku války se takto zaregistrovalo 591 190 Ukrajinců.

21. dubna 2024 9:00 Čas čtení 11:08 Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na začátku listopadu uvedl, že zhruba 20 procent ukrajinských uprchlíků se již z Česka vrátilo zpět do své země. Před zimou se ale mohou někteří z Ukrajiny zase vrátit do zemí Evropské unie, kde získali dočasná víza.

Až 70 % Ukrajinců se chce vrátit domů

Mezinárodní organizace pro migraci na začátku listopadu zjišťovala, co Ukrajinci, kteří utekli před válkou do České republiky, potřebují a jaké jsou jejich záměry do budoucna. Jak jsme informovali, ze statistiky vyplynulo, že na 69 % Ukrajinců se chce vrátit do své země, jakmile to bude bezpečné. Nejčastějším důvodem návratu je shledání s rodinou, kromě toho je ale tíží také situace na trhu práce, jelikož je pro ně složitější najít si zaměstnání.

Domů
Sdílet
Diskuse