Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
21. listopadu 2022 12:10
Čas čtení 0:57

Chtěl jezevčíka, přišel o sto tisíc. Policie varuje před bezcitnými podvodníky

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Chtěl jezevčíka, přišel o sto tisíc. Policie varuje před bezcitnými podvodníky
Zdroj: Unsplash/Katie Bernotsky/volně k užití

Podvodníci přes mailovou komunikaci slibují prodej zvířat ze zahraničí.

Na začátku seriózní inzerát, na konci stotisícová škoda. Jednadvacetiletý muž z Prahy přišel o své peníze, když si chtěl koupit jezevčíka. Policie nyní varuje před podvodníky, kteří prodávají domácí mazlíčky ze zahraničí. Informuje o tom na svých stránkách.

„Chovatel v komunikaci upozorňoval zájemce, že je pro něj velmi důležité, aby šel pes do dobrého prostředí a k hodným lidem. Inzerát i komunikace byly z počátku důvěryhodné a zcela bezproblémové,“ uvádí tisková mluvčí policie Eva Kropáčová. Majitel měl muži sdělit, že má chov v Itálii a že mu pes dorazí na pražské letiště. Peníze měl poškozený zaplatit až při převzetí.

pes
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková


Pak ale začaly muži chodit zprávy ohledně problémů s přepravou. Letištní společnost po něm požadovala uhrazení vratné zálohy za klimatizovaný přepravní box, uhrazení očkování, krmení psa a další zálohy na pojištění. Všechny poplatky zájemce uhradil. Když další náklady zaplatit odmítl, společnost s ním přestala komunikovat.

„Na základě provedeného šetření policisté zjistili, že peníze odešly na blíže nezjištěný účet v Kamerunu, stejně tak jako v mnoha jiných podvodech páchaných na internetu. Celková škoda, která vznikla poškozenému na odeslaných údajných poplatcích, se vyšplhala na více než sto tisíc korun,“ říká Kropáčová.

17. listopadu 2022 18:18 Čas čtení 0:38 Video: Slůně přerušilo reportáž, reportérovi strčilo chobot do obličeje Video: Slůně přerušilo reportáž, reportérovi strčilo chobot do obličeje

Pokus o podvod jsme zaznamenali i v rámci redakce. Možní podvodníci se v našem případě představili jako Aurora a na různé, spolu nesouvisející inzeráty reagovali pod stejným e-mailem.

Policie nyní případ vyšetřuje pro podezření z trestného činu podvod. Pachateli by v případě dopadení a odsouzení hrozil trest odnětí svobody v délce až dvou let.

Domů
Sdílet
Diskuse